Teknoloji

HoloLens 2 Microsoft tarafından tasarlanan özel yapay zekâ işlemcisini taşıyacak

hololens 2Microsoft, “karışık gerçeklik” başlığı HoloLens’in yeni sürümünde bir yapay zekâ işlemcisini taşıyacak. Ana işlemciye yardımcı olacak bu özel işlemci, Microsoft tarafından tasarlanacak. Ancak yonganın üretimi başka bir şirket tarafından gerçekleştirilecek. Söz konusu işlemci, görsel veriyi doğrudan cihaz üzerinde analiz etmek için kullanılacak. Böylelikle verilerin buluta gönderilmesi sürecinde zaman kaybedilmeyecek. Microsoft’tan yapılan açıklamaya göre, bu sayede HoloLens 2 daha yüksek bir performans sergileyecek. Cihaz mobil yapısını da korumuş olacak.

Silikon Vadisi’ndeki büyük şirketler, modern yapay zekânın işlem taleplerini karşılayabilmek için çalışıyor. Mevcut cihazlar bu doğrultuda üretilmediği için yapay zekânın ihtiyaçlarını karşılamaları zorlaşıyor. Bu da cihazların performanslarını aşağıya çekiyor. Yapay zekânın yükseleceği önümüzdeki günler için şirketlerin hazırlık yapmalarına şaşırmamak gerekiyor.

Yapay zekâyı doğrudan telefon veya artırılmış gerçeklik başlığı üzerinde çalıştırmak, çeşitli avantajları beraberinde getiriyor. Microsoft’un belirttiği gibi, daha hızlı performans da bu avantajlar arasında yer alıyor. Cihazların uzaktaki sunuculara veri yüklemek zorunda kalmaması, performansı yukarıya çekiyor. Böylelikle sürekli internete bağlı olma ihtiyacından da kurtulan cihazlar, daha kullanıcı dostu bir yapıya kavuşabiliyor. Veri cihazdan çıkmadığı için kullanıcıların güvenliği de artıyor.

Bloomberg’e konuşan Microsoft Research mühendislerinden Doug Burger, yapay zekâ işlemcisi geliştirme konusunu çok ciddiye aldıklarını belirtti. Bir numaralı yapay zekâ bulutu olmayı hedeflediklerini söyleyen Burger, HoloLens’e yapay zekâ işlemcisi yerleştirmenin bu konuda kendilerine yardımcı olmasını amaçladıklarını sözlerine ekledi.

HoloLens 2 2019’da piyasaya çıkabilir

Yapay zekâ işlemcisi, ikinci nesil HoloLens’te “Holografik İşleme Birimi”ne entegre edilecek. Başlığın 2019’da piyasaya sürüleceği söylense de, Microsoft’tan henüz bu konuda resmi bir açıklama gelmiş değil.

İLGİLİ HABERLER