Bilim

Hindistan dünyanın yüzde 100 güneş enerjisiyle çalışacak ilk havalimanını inşa ediyor

cochin-international-airport-gunes-enerjisi-210815

Tesla CEO’su Elon Musk, uzun süredir güneşin geleceğin enerji kaynağı olduğunu vurgulayan konuşmalar yapıyor. Apple ve Amazon gibi teknoloji devleri de, yenilenemeyen enerji kaynaklarına olan bağımlılıklarını azaltmak için çalışmalar gerçekleştiriyor. Ancak Hindistan’ın Kerala eyaletinde bulunan Cochin şehri, güneş enerjisi kullanımı konusundaki iddiayı biraz daha yukarıya taşımaya hazırlanıyor. Şehrin yeni havalimanının tamamen güneş enerjisiyle çalışacak biçimde inşa edileceği duyurulurken, gerekli enerjinin 45 dönüm araziye yerleştirilen 46 bin 150 güneş paneli aracılığıyla sağlanacağı belirtildi.

Yapılan basın açıklamasına göre, Cochin Uluslararası Havalimanı, güneş enerjisi kullanımı sayesinde 25 yılda 300 bin tonluk karbon salınımı tasarrufu gerçekleştirecek. Bu miktar 3 milyon ağaç dikmek veya 1.2 milyar kilometre boyunca araç kullanmamakla sağlanacak tasarruf oranına eşdeğer seviyede.

Havalimanının inşaatını ve yönetimini üstlenen CIAL isimli şirket, artan güneş enerjisini Kerala Eyaleti Elektrik İdaresi’ne ait olan yeni güneş enerjisi istasyonuna satacak. CIAL, enerji konusunda ihtiyacı karşılamak için Kerala’daki su kaynaklarından da faydalanma fikrini değerlendiriyor.

Halihazırda 4 gigawatt güneş enerjisi kapasitesi bulunan Hindistan, ülkedeki diğer havalimanlarını da güneş enerjisinden günlük operasyonlarından faydalanmaları konusunda teşvik ediyor. Cochin’deki yeni terminalin Mayıs 2016’da faaliyete geçmesi planlanıyor.

İLGİLİ HABERLER