Teknoloji

Huawei’yi Android’den uzaklaştıracak HarmonyOS Next, eylülde geliyor

harmonyos next

ABD ambargosunun ardından Huawei, Android işletim sistemi üzerindeki lisansını kaybetti. Bu kaybın ardından Çinli şirket, kendi işletim sistemi olan HarmonyOS’i geliştirdi. Yapılan son açıklamalara göre Huawei, bu sene HarmonyOS’un yeni sürümü ‘HarmonyOS Next’ ile kullanıcıların karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Muhtemelen eylül ayında yapılacak olan tanıtım, sistemin geniş çaplı dağıtımının başlangıcını işaret ediyor.

Bilindiği üzere, Huawei’nin daha önceki sürümleri Android uygulamalarının APK formatında yüklenebilmesi gibi bir desteğe sahipti. Ancak, HarmonyOS Next ile birlikte bu destek sona erecek. Yani, Huawei artık Android uygulamalarından tam bir bağımsızlık kazanmış olacak. Bu bağımsızlığın altını çizen Huawei yetkilisi Zhu Yonggang, mevcut durumda çok sayıda HarmonyOS uygulaması olduğunu ve 200’den fazla endüstri ortağının HarmonyOS için özel uygulamalar geliştirdiğini belirtiyor. Ayrıca, şirketin 2024 yılı sonuna kadar 5.000 ortağı bünyesine katma hedefi bulunuyor.

Android işletim sistemine benzerliği ile eleştirilen HarmonyOS, zaman zaman bir “Android klonu” olarak nitelendirilmişti. Ancak Huawei bu iddiaları sürekli reddediyor. HarmonyOS’un mimarisinin, Android ve iOS’tan farklı olarak birden fazla cihazda çalışabilmesi için tasarlandığını vurgulayan Mr. Wang Chenglu, HarmonyOS’un kendi başına benzersiz bir işletim sistemi olduğunu savunuyor.

Özellikle, Huawei’nin işletim sisteminin temelinde Android Open Source Project (AOSP) için geliştirilen açık kaynaklı bileşenlerin kullanılması, HarmonyOS’un Android klonu olarak anılmasına neden olmuştu. Bununla birlikte, Mr. Wang ve ekibi, Android işletim sisteminin Google tarafından geliştirilen kodların tamamını içermediğini, bazı bölümlerin açık kaynak topluluğundan da geldiğini ifade ederek, HarmonyOS’un özgünlüğü üzerinde duruyor.

Huawei, HarmonyOS Next ile birlikte piyasadaki diğer işletim sistemlerinden net bir şekilde ayrışmayı ve teknoloji alanında liderlik etmeyi hedefliyor. İleri teknoloji ve bağımsızlığı ön planda tutan Huawei, bu yenilikçi adımıyla mobil teknoloji dünyasında yeni bir sayfa açmayı amaçlıyor. HarmonyOS Next’in piyasaya sürülmesiyle birlikte, kullanıcılar ve geliştiriciler, Android sisteminden tamamen bağımsız bir ekosistemde benzersiz bir deneyim yaşama fırsatı bulacaklar. Ne var ki, söz konusu değişikliğin ilk etapta Çin için geçerli olmasını, özellikle Türkiye gibi ülkelerde, akıllı telefonların EMUI ile yüklü gelmesini bekliyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER