Teknoloji

Birkaç yıl içinde hayatımıza girecek H.266/VVC standardı son hâlini aldı

h.266 vcc standardı nedir

Fraunhofer HHI, birkaç yıl süren araştırma ve çalışmaların ardından H.266/VVC (Versatile Video Codec) olarak tanımlanan standardına son hâlini verdi. Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm ve Sony gibi sektörün büyük oyuncuları da bu çalışmalara katkıda bulundu.

H.266 ile birlikte dosya boyutları yarıya iniyor. Bu sırada görsel kalite H.265/HEVC’de olduğu gibi korunuyor. Bu çok önemli, çünkü internet trafiğinin yüzde 80 civarındaki bir kısmını video yayınları oluşturuyor.

Yeni kodlayıcı SD’den 8K’ya, ek olarak 360 derece videolara kadar her türlü içeriği, HDR destekli olanı da dahil olmak üzere destekliyor. Bu kodlayıcı sadece normal video için değil, aynı zamanda ekran paylaşımı ve oyun yayını uygulamaları için de kullanılabilecek. Çözünürlük değişikliklerine göre uyarlanabilir olması ve ölçeklenebilirliği sayesinde büyük esneklik sağlarken 10bit video içerik desteği de sunacak. Bu kodlayıcı standardı yüksek çözünürlükte video aktarımı dikkate alınarak tasarlandı. Bu nedenle 4K ve üzeri çözünürlüklerde sağlayacağı avantajlar dikkat çekici olacaktır.

İlk yazılım kodlayıcısı ve kod çözücüsü sonbaharda yayınlanacak. Donanım tabanlı kodlayıcılar ve kod çözücüler de tasarlanacak. Bu tür araçlar mobil uygulamaların yanı sıra set üstü TV cihazları için de gerekiyor.

Daha önceki H.26x standartları gibi, H.266 da FRAND (Adil, makul ve ayrımcı olmayan) şartları altında lisanslanabilecek. Bu video kodlayıcı neslinin de, açık kaynak tabanlı AV1 veya temel EVC uygulaması gibi bazı telifsiz seçenekleri de olacak.

H.266 temelinde yapay zekâ da var

H.265 video standardı son birkaç yıldır daha çok kullanılmaya başlandı. Özellikle akıllı telefon kameralarında 4K çözünürlüklü video kaydının, telefonda daha küçük dosya boyutlarıyla saklanmasına katkıda bulunmak amacıyla bu kodlayıcıyla kayıt bir seçenek olarak sunuluyor. Birkaç yıl içinde H.266 da benzer şekilde farklı alanlarda yer almaya başlayacaktır.

H.266 hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler bu bağlantıda yer alanlara göz atabilirler. H.266 teknolojileri arasında tahmin edebileceğiniz üzere yapay zekâ da bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER