Teknoloji

Silikon Vadisi’nin dev ismi Gordon Moore, 94 yaşında hayata gözlerini yumdu

gordon moore
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Silikon Vadisi’nin öncülerinden ve Intel’in kurucu ortaklarından olan Gordon Moore, 94 yaşında hayatını kaybetti. Şirket tarafından yapılan bir basın açıklamasıyla ölüm haberi duyuruldu.

Moore, teknoloji devi Fairchild Semiconductor’ı kuran ve “hain sekizli” olarak adlandırılan grubun üyelerinden biriydi. Bu şirket, Silikon Vadisi’nin birçok başka şirketine, AMD dahil, kuluçka merkezi oldu. Moore ve “hain sekizli”den bir diğer üye olan Robert Noyce, 1968 yılında Intel’i (Integrated Electronics olarak da bilinir) kurdu. 1979 yılında şirketin başkanı ve CEO’su oldu ve sekiz yıl boyunca CEO olarak görev yaptı.

Moore, modern bilgisayar cihazlarını çalıştıran teknolojinin geliştirilmesinde büyük rol oynasa da, birçok insan onun adını 1965’teki Moore Yasası’ndan dolayı tanıyacaktır. Bu yasa, işlemcilerin transistor sayısının her yıl yaklaşık olarak ikiye katlanacağını öngörmüştü. (Bir on yıl sonra, bu tahminini her iki yılda bir katlanma olarak değiştirdi.) Bu durum artık geçerli olmasa da, bu düşünce şaşırtıcı derecede uzun süre geçerli kaldı.

2015 yılında Moore Yasası hakkında sorulan bir soruya, “Bir kez başarılı bir tahmin yaptıktan sonra, başka bir tahmin yapmaktan kaçındım.” diyerek yanıt vermişti. Bu ifade, Gordon ve Betty Moore Vakfı’ndan yapılan bir açıklamada yer almıştı.

Intel’e göre, Moore’un son dönemdeki faaliyetleri hayırseverlikle ilgiliydi. Eşiyle birlikte, vakfının web sayfasındaki kurucuların bildirisine göre, “çevre koruma, bilimsel araştırma, yükseköğretim ve San Francisco Körfez Bölgesi” ile ilgili konular üzerinde çalıştı.

Geçen yıl Intel, ABD’nin Oregon eyaletinde açtığı yeni tesisine onun adını vermişti. “Gordon Moore Parkı”, 11 Nisan 2022’de büyük bir açılışla kapılarını açmıştı. Silikon Vadisi ve teknoloji dünyası, Gordon Moore’un vefatıyla büyük bir kayıp yaşamış oldu. Kendisinin başlattığı devrim, onun adını yıllarca yaşatacak ve onun anısına saygıyla anılacaktır.

İLGİLİ HABERLER