Teknoloji

Google YouTube Newswire ile flaş haberleri görgü tanıklarının çektikleriyle aktaracak

youtube-newswire-190615

Görgü tanıkları tarafından YouTube’a yüklenen görüntüler, flaş haberlerin temel parçalarından biri haline gelmiş durumda. Ferguson protestoları veya Charlie Hebdo saldırıları gibi son dönemin önemli gelişmelerinde söz konusu görüntüler, önemli bilgilerin kamuoyuna aktarılmasında etkili olmuştu. Google, hem habercilerin hem de izleyicilerin flaş haberlerle ilgili görüntülere daha kolay ulaşmasını sağlayacak YouTube Newswire isimli servisiyle ”yurttaş gazeteciliği”nin etkisini biraz daha yükseltmeye hazırlanıyor. Şirket, YouTube Newswire’ı ”Günün en kayda değer görgü tanığı videoların toplayan özel bir kaynak” şeklinde tanımlıyor.

YouTube Newswire’da halihazırda ABD merkezli gelişmeler ön plana çıkıyor. Charleston şehrinde bir kiliseye düzenlenen ve 9 Afrika kökenli Amerikalının yaşamını yitirmesine neden olan silahlı saldırı ve Teksas ile Oklahoma’da yaşanan sel baskınlarına ilişkin görgü tanığı videoları YouTube Newswire’ın gündeminin büyük kısmını kapsıyor. YouTube serviste hem küresel hem de bölgesel gelişmelere yer verileceğini belirtirken, izleyiciler en yeni içeriklerden Twitter ve e-posta aracılığıyla haberdar edilecek.

Google News Lab’in strateji ve operasyonlardan sorumlu yöneticisi Olivia Ma, YouTube’da her gün 5 milyon saatten daha fazla haber videosu izlendiğini ve görgü tanıklarının haber toplamadaki rolünün hiçbir zaman bugünkü kadar önemli olmadığını belirtti. Herkesin şahit olduklarını küresel bir kitleyle paylaşabildiği bir dünyada yaşadığımıza dikkat çeken Ma, YouTube’un bu paylaşım türünün birincil mecraları arasında yer aldığını ifade etti.

Google, YouTube Newswire için sosyal haber ajansı Storyful ile birlikte çalışıyor. Storyful’un gazetecilerden oluşan ekibi yüklenen görüntülerin doğrulanması için mesai harcıyor. Storyful geçmişte Facebook ile de ortak çalışmalar yürütmüştü.

Storyful ekibinin düzmece videoların tespiti konusunda tecrübesi bulunuyor. YouTube ise görgü tanığı videolarındaki düzmece noktaların tespiti konusunda gazetecilerin de kendisine yardımcı olabileceğine inanıyor. Bunun için The First Draft Coalition isimli bir eğitim organizasyonu oluşturan YouTube, insanları görgü tanığı videolarını doğrulamayı öğretmeyi amaçlıyor. The WITNESS Media Lab isimli bir organizasyon daha kuran Google, görgü tanıklarının ve muhattaplarının gözünden insan hakları ihlâllerini anlatan içerikler hazırlamayı planlıyor.

İLGİLİ HABERLER