Teknoloji

Google yapay zekâ kamerasını profesyonel fotoğrafçılarla eğitiyor

google yapay zekaGoogle yapay zeka tabanlı kamerası Clips’i geçtiğimiz ekim ayının başında tanıtmıştı. Clips, kullanıcıların ve ailelerinin en iyi fotoğraflarını çekmeyi otomatik olarak öğrenebildiği iddiasıyla dikkat çekmişti. Google, bir blog yazısı aracılığıyla Clips’in bu yeteneği nasıl kazanacağını açıkladı.

Clips’i geliştiren mühendisler, kameranın yapay zekâsını geliştirmek için bir belgesel yönetmeni, foto muhabiri ve bir güzel sanatlar fotoğrafçısıyla işbirliğine gitti. Böylelikle kameranın nöral ağını eğitmek için ihtiyaç duyulan görsel veriler üretilmiş oldu.

Google’ın blog yazısı, bu süreci biraz daha detaylı bir şekilde anlatıyor. Yapay zekânın iyi ve kötü fotoğraf arasındaki farkı öğrenebilmesi için çok sayıda örnekle beslenmesi gerekiyor. Sadece bariz unsurları düşünmekle yetinmeyen programcılar, “zaman” gibi daha soyut kriterleri de dikkate aldı. Clips’in yapay zekâsı “Bir kare yakalamadan fazla uzağa gitme.” anlayışı çerçevesinde eğitildi.

Google, Clips’in iyi fotoğrafları tanıması ve kullanıcı arayüzünün sezgiselleşmesi için yaptığı çalışmaları “insan merkezli tasarım” anlayışı çerçevesinde yürütüyor. Şirket, bu anlayışla yapay zekâ makinelerinin insanlar adına daha fazla stres yaratmayacak şekilde çalışmasını amaçlıyor. Google’ın bu hedefi tutturma konusundaki başarısını ölçmek içinse Clips’in piyasaya çıkmasını beklemek gerekiyor.

Google yapay zeka programlarının eğitiminde sürpriz ihtimaline dikkat çekiyor

Google yapay zeka tabanlı programlarının eğitim süreçlerinde sürpriz ihtimalinin daima canlı olduğuna dikkat çekiyor. Şirket yapay zekâ sistemlerinin, ne kadar veri işlenirse işlensin, bazen öğretilenden farklı istikamette hamleler yapabileceğini belirtiyor.

İLGİLİ HABERLER