Teknoloji

Google Workspace ve Google Sohbet şimdi herkesin kullanımına açıldı

google workspace spaces
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google bugün, Google hesabı olan herkesin kullanabileceği, Workspace uygulama ve hizmet paketindeki bazı değişiklikleri duyurdu. Google, Workspace uygulamalarının üç milyardan fazla kullanıcısı olduğunu söylüyor, ancak Gmail’in bu kullanıcı kitlesinin hatırı sayılır bir bölümünü oluşturduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Pek çok kişi yakında Google’ın Gmail, Dokümanlar ve Sohbet için geliştirdiği daha modern sistemine geçme seçeneğine sahip olacak. Hepsi, örneğin paylaşılan bir elektronik tabloyu ortaya çıkarmak için sola kayan sohbetler gibi, tek bir sekmeye daha kolay entegre edilebilir. Aynı zamanda bu, şirketin çeşitli uygulamalarını “akıllı parçalar” aracılığıyla birbirine bağlamak için tasarladığı yeni “akıllı tuval” baskısı ile de ilgili görünüyor.

Başlangıç olarak Google, artık tüm kullanıcılara Google Sohbet’i açma ayarını resmi olarak sunuyor. Bu, Gmail’de yeni bir ayar olarak karşınıza çıkıyor.

Geçişle birlikte Google Sohbet herkes için; mesajlaşma, doğrudan mesajlar ve sohbet odalarını içeren tek bir seçenek hâline gelecek. Ancak Google, duyuruyla birlikte yeni bir terimi de ortaya atıyor. Google Sohbet’teki Odalar artık Space’lere, yani Alanlar’a dönüşüyor.

google spaces workspace

Alan, yani Space temelde sohbet odası ile aynı şeydir. Ancak Google onları Gmail, Sohbet ve Meet’in yanında kendi üst düzey iletişim biçimlerine ayırmak istiyor. Google, iyileştirilmiş mesaj dizisi oluşturma, daha fazla emoji tepkisi, kullanıcı rolleri, denetleme araçları ve “keşfedilebilir” alanlar gibi birkaç yeni özellik üzerinde yeni bir katman oluşturuyor. Bu anlamda Space, hem bir Slack rakibi hem de herkese açık Discord grupları için bir rakip olackak. Belki de e-posta gruplarının isteğe bağlı bir yedeği olarak hizmet edecek.

Google’ın kıdemli ürün müdürü Sanaz Ahari’ye göre buradaki ana fikir, kullanıcıların iletişimin “modaliteleri” arasında daha kolay geçiş yapabilmeleri. Ahari, amacın “bağlamı korumak” olduğunu söylüyor. “Bir e-posta ile bir şeye başlarsanız ve ardından bunu bir grup arasında – hatta bir proje için – daha gerçek zamanlı etkileşime yükseltmek istiyorsanız, bunu yapabilir ve bağlamı koruyabilirsiniz. O zaman hepiniz aynı anda sorunsuz bir şekilde bunu bir toplantıya çevirebilirsiniz.”

Google, bu yaz Alanlar için “düzgün ve esnek bir kullanıcı arayüzü başlatacağının” da sözünü veriyor.

Bugünün Workspace haberleri sadece bununla sınırlı değil. Google, kullanıcılara kendi alanlarını veya özel e-posta adreslerini ayarlamalarına gerek kalmadan daha fazla Workspace aracı sağlayan, aylık 9,99 ABD doları ücret karşılığında sunulan “Google Workspace Bireysel” adlı yeni bir abonelik paketi sunuyor.

Workspace kullanıcıları bir toplantı davetini kabul ettiğinde, buna uzaktan mı yoksa ayrılmış toplantı odasında mı katılacaklarını belirtebilecekler. Ayrıca Google, uzaktaki çalışanların kendilerini dışlanmış hissetmemeleri için toplantı odasındaki insanları da kameralarını açmaya teşvik eden Yoldaş Modu özelliği için de tarih verdi. Bu özellik eylül ayında masaüstüne, çok yakında da mobile gelecek.

Öte yandan Google, eylül ayında Google Workspace için nihayet progressive web uygulaması sunacağına dair bir duyuru da yaptı. Teoride bu durum, Gmail kullanıcılarının e-postalarının ve diğer Google uygulamalarının yalnızca tarayıcıdaki sekmelerde değil, gerçek masaüstü uygulamaları gibi çalıştığı izlenimini verecektir. Aslında bu, çeşitli Electron uygulamaları ve Tek Site Tarayıcı pencereleri aracılığıyla artık mümkün, ancak hayata geçirmek için gerekenden daha fazla çalışma gerektiriyor.

Son olarak Google, daha büyük şirketleri de müşteri portföyüne katmaya yardımcı olacak çeşitli kurumsal seçenekler ekliyor. Şirketler, veriler için kendi istemci tarafı şifrelemelerini kullanabilecek, erişimi ve izinleri basitleştirmek için çeşitli Drive dosyalarına daha fazla “güven kuralları” ekleyebilecek ve dosyaları hassasiyetlerine göre etiketleyebilecek.

Google Workspace, son birkaç aydır hızlı biçimde güncelleniyor ve yineleniyor. Bu, şirketin gerçekten Microsoft ile ciddi şekilde rekabet etme niyetinde olduğunun bir işareti olarak gösterilebilir. Google’ın stratejisi, ürünlerini geliştirmenin ötesine geçiyor, onları birbirine daha sıkı biçimde entegre ediyor. Yakında Gmail kullanıcıları, onları Google’ın diğer Workspace ürünlerine çekmeye çalışacak daha fazla sayıda mesaj penceresiyle karşılaşacaklar. Şüphesiz bazıları, tüm bunlardan kaçınmanın yollarını arayacaktır. Dünyanın en popüler e-posta uygulamasının en altına Sohbet, Toplantı ve Odalar (yakında Alanlar olacak) düğmelerinin yerleştirilmesinin, kullanımı ve potansiyel olarak bazı tekel karşıtı kişi ve kurumların tepkilerini artıracağından emin olabilirsiniz.

Buradaki en büyük soru işareti, Google’ın Sohbet’e geçişi tutarlı bir şekilde açıklayıp açıklayamayacağı, neden buna değer olduğu ve bu yeni Alanlar olayının gerçekte ne olduğudur. Artık Workspace üç milyardan fazla normal insanın kullanımına açık olacağından, şirketin hepsiyle net bir şekilde iletişim kurmak için çok çalışması gerekecek.

İLGİLİ HABERLER