Teknoloji

Google’dan Pixel tabletlerle ilgili önemli karar

google pixel slate tablet

Google tablet pazarındaki planlarında önemli bir değişikliğe gidiyor. Business Insider ve Computer World sitelerinde yer alan haberlere göre, şirket geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü Pixel Slate‘in takipçisini çıkarmayacak. İnternet devi Chrome OS eksenli çalışmalarında Pixelbook gibi geleneksel dizüstü bilgisayar formundaki cihazlara odaklanacak. Bu planı, Business Insider’a konuşan bir Google sözcüsü de doğruladı.

Mevcut Pixel Slate’in önümüzdeki yıllarda da yazılım ve güvenlik güncellemelerini alması bekleniyor. Ancak Pixel Slate 2 adını taşıyan bir cihazla karşılaşma ihtimali neredeyse ortadan kalkmış durumda. Google’ın donanım biriminin başındaki Rick Osterloh da Twitter hesabından yaptığı paylaşımla çıkan haberleri doğruladı.

Google tablet pazarından çıkma konusunda oldukça hızlı hareket ediyor. Şirketin geliştirme çalışmaları devam eden iki tableti iptal ettiği ve bu tabletlerin geliştirme ekiplerindeki çalışanları başka birimlere kaydırdığı belirtildi. Bu iki tabletin de boyut olarak mevcut Pixel Slate’ten küçük olduğu ve 2019’dan sonra piyasaya çıkmalarının planlandığı ifade edildi. Ancak yapılan testlerde ulaşılan sonuçların hayal kırıklığı yaratması nedeniyle Google’ın projeleri rafa kaldırdığı ve bunu geçtiğimiz çarşamba günü tüm çalışanlarına duyurduğu söyleniyor.

Pixel Slate geçtiğimiz yıl piyasaya çıktığında büyük ölçüde “ortalama” yorumlar almıştı. Cihazın tasarımı beğenilse de, yazılımı eleştirilmişti. Chrome OS henüz tabletlere tam olarak uyum sağlayamazken, Slate’in daha düşük fiyatlı versiyonlarında da durağan performans ve gecikme nedeniyle eleştirilmişti.

Google bu sorunlardan bazılarını güncellemelerle çözmüştü. Ancak alınan son karar, Google’ın tablet pazarında Apple’ın iPad’iyle mücadele etmenin boşa kürek çekmek olduğunu anladığını gösteriyor. iPad portföyünü farklı fiyat seçeneklerini kapsayacak şekilde genişleten Apple, kullanıcılarına çok sayıda uygulama sunuyor. Şirket, sonbaharda yayınlayacağı iPadOS ile tabletin üretkenlik seviyesini de yukarıya çekmeyi hedefliyor. Pixel Slate, tablet üzerinde tam teşekküllü PC deneyimi arayanlar için de Microsoft Surface’in yerini almayı başaramamıştı.

Pixelbook ise 2017’de piyasaya çıkışından bu yana kullanıcılarından çok daha iyi geri bildirimler alıyor. Başarılı klavyesi, güzel ekranı, hafif tasarımı ve kendine özgü tarzıyla beğeni toplayan Pixelbook’un yeni versiyonu da ufukta görünmüş durumda. Google tarafından Computer World’e gönderilen açıklamada, Pixelbook 2’nin 2019 bitmeden tanıtılmasının oldukça muhtemel olduğu belirtildi.

Google tablet üstündeki Chrome OS deneyimini geliştirme konusunda ise kararlı görünüyor. Rick Osterloh da bu konudaki çalışmalarını devam ettireceklerinin altını çiziyor. Acer ve HP gibi şirketler hâlâ Chrome OS tablet pazarında varlıklarını sürdürüyor. Ancak Google’ın havlu atmasının bu şirketler için de pek iyi bir işaret olmadığını söylemek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER