Ulaşım

Google sürücüsüz otomobil simülasyonlarla gerçek dünyaya hazırlanıyor

google surucusuz otomobil

Google devasa veri merkezlerinin de yardımıyla sürücüsüz otomobilinin günde 4.8 milyon kilometrelik bir mesafeyi sanal olarak katetmesini sağladı. Söz konusu mesafe, ABD’nin iki farklı ucunda yer alan Los Angeles ve New York arasını 500’ü aşkın kez gidip gelmeye eş değer bir seviyede yer alıyor. 2000 yılına ait rakamlara göre, Amerikalılar araçlarıyla yılda 4.3 trilyon kilometre yol gidiyor. Google sürücüsüz otomobil projesi için gerekli verileri toplamada söz konusu simülasyonlardan da büyük yardım alıyor.

Bu simülasyonların asıl avantajı ise Google mühendisleri sürücüsüz otomobilleri kontrol eden algoritmaları değiştirmek istediğinde ortaya çıkıyor. Şirket, yeni algoritmaları mevcut sürücüsüz otomobil filosuna ulaştırmadan önce 3.2 milyonu aşkın bir sürüş geçmişinin üstünden sanal olarak bir kez daha geçiyor. Böylelikle her şeyin planlandığı gibi işleyip işlemediği bir kez daha kontrol ediliyor. Algoritmanın dağıtılmasının ardından da Google, haftalık 16 ila 24 bin kilometrelik otonom sürüşleriyle yeni kodunu test etmeyi sürdürüyor.

Söz konusu simülasyonlar, Google’a gerçek dünyada karşılaşılabilecek durumlara uygun senaryolar oluşturma imkanı da veriyor. Örneğin, otoyol katılımlarında otomobillerin hızları performans ölçümü yapma amacıyla artırılabiliyor. Mühendislerin tasarladıkları düzeltmeler ve gerçekleştirdikleri iyileştirmeler de simülasyon yoluyla kontrol edilebiliyor.

Böylelikle Google’ın otomobilleri gerçek trafikle tanışmadan önce her şeyin mümkün mertebe güvenli olduğu konusunda daha somut bir sağlama gerçekleştirilebiliyor. Google sürücüsüz otomobil projesinde yol testlerine genel merkezinin bulunduğu Mountain View’da ve Teksas eyaletinin Austin şehrinde devam ediyor.

İLGİLİ HABERLER