Teknoloji

Google’dan sonbahar ekinoksu için özel doodle

google-doodle-230915

Bugün 23 Eylül. Sonbahar ekinoksu olarak adlandırılan bu günde gece ve gündüz süreleri eşitleniyor, Kuzey Yarım Küre’de sonbahar mevsimi başlarken Güney Yarım Küre de ilkbahar mevsimine resmen adım atıyor.

Google bu özel günü hazırlamış olduğu bir doodle ile kutluyor. Animasyon şeklinde hazırlanan bu doodle’da farklı cins kabaklardan Google yazısı oluşturuluyor. Bir sincap da bu kabakların arkasında gizleniyor ve ara sıra kendisini göstererek Google ziyaretçilerini selamlıyor.

Sonbahar ekinoksu nedir?

Ekinoks, gece ve gündüz eşitliği ya da ılım anlamına geliyor. Güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurmasının neticesinde aydınlanma çemberi kutuplardan geçer, gece ve gündüz eşitlenir. Ekinoks yılda iki kez tekrarlanır. Bunlardan biri 21 Marttaki İlkbahar Ekinoksu, diğeri de 23 Eylüldeki Sonbahar Ekinoksu.

23 Eylülde, yani bugün gerçekleşen Sonbahar Ekinoksu’nda Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90 derecelik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

İLGİLİ HABERLER