Teknoloji

Rusya’dan Google’a yasaklı içerik cezası

google yapay zeka
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, Rusya tarafından ülkede yasadışı olarak kabul edilen içerikleri silmediği ve bunu tekrarladığı gerekçesiyle cezaya çarptırıldı. Rus mahkemesi, internet devinin 7.2 milyar ruble (1.1 milyar TL) ceza ödemesine hükmetti.

Rusya giderek katılaşan kurallarına uymadıkları gerekçesiyle 2021 boyunca teknoloji şirketlerine cezalar kesmişti. Google’a kesilen ceza ise bedelinin bir şirketin yıllık gelirine göre belirlenmesi nedeniyle ayrı bir önem taşıyor.

Rusya, Meta ve alt kuruluşu olan Instagram’a da benzer gerekçelerle 2 milyar ruble (309 milyon TL) ceza kesti. Reuters’ın haberine göre; Meta yaklaşık 2 bin illegal içeriği kaldırmazken, Google için bu sayının 2600 civarında olduğu belirtildi. Söz konusu içerikler arasında uyuşturucu kullanımını veya tehlikeli davranışları teşvik eden paylaşımların, silah ve patlayıcı yapımını anlatan talimatların olduğu ifade edildi.

Google’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şirketin mahkeme belgelerini inceledikten sonra nasıl hareket edeceğine karar vereceği belirtildi. İnternet devinin önünde karara itiraz için 10 günlük bir süre bulunuyor.

Rusya, Google ve Meta’ya kestiği cezalarla ülkedeki internet ortamını sıkı şekilde kontrol etme konusundaki ciddiyetini bir kez daha gösteriyor. Rusya teknoloji şirketlerinden 2022 itibarıyla ülkede ofis kurmalarını ve Rus kullanıcıların verilerini de ülke sınırları içindeki sunucularda saklamalarını istiyor.

İLGİLİ HABERLER