Teknoloji

Alphabet Google’ın reklam gelirleri sayesinde rekor kırdı

rekabet kurumu google
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Gooogle’ın çatı şirketi Alphabet, 2021’de yıllık gelir rekorunu kırdı. Şirketin paylaştığı sonuçlar, devam eden koronavirüs salgınının ve tedarik zinciri krizinin internet devini pek de etkilemediğini gösteriyor. Alphabet’in yıllık geliri, bir önceki yıla göre yüzde 41 oranında artarak 257 milyar dolara çıktı. Şirket ilk defa 200 milyar doların üstünde bir yıllık gelir açıkladı. Alphabet’in dördüncü çeyrek geliri ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında arttı ve 75.3 milyar dolar seviyesine yükseldi. Google reklamlarından elde edilen gelirdeki artış, yıl geneline yayılan güçlü performanstaki en önemli faktör olarak öne çıkıyor.

Alphabet CEO’su Sundar Pichai, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Yılın dördüncü çeyreğinde milyonlarca işletmeye yeni müşteriler bulmalarında yardımcı olan reklam birimimiz güçlü bir büyüme sergiledi. Buna ek olarak, Pixel serisi telefonlarımız da kendi satış rekorlarını kırdılar. Bulut iş kolumuz da istikrarlı büyümesini sürdürüyor.”

Alphabet; Pixel telefonları, Nest akıllı ev cihazları veya Android işletim sistemiyle ilgili verileri çok detaylı şekilde paylaşmıyor. Şirket bu ürünleri ve yazılımı “Google Servisleri” başlığı altındaki “Diğer” bölümüne yerleştiriyor. Servisler kategorisinde YouTube ve Arama birimi de bulunuyor. Bu iki birimin Alphabet’in en çok gelir getiren diğer iki iş kolu olduğunu belirtmekte de fayda var. “Diğer” kategorisi, 2021’in dördüncü çeyreğinde şirkete 8.16 milyar dolar kazandırdı.

Google’ın son çeyrekteki reklam geliri 61.24 milyar dolar oldu. Apple geçtiğimiz yıl gizlilik politikasında bazı değişikliklere gitmiş ve uygulamaların kullanıcıları başka uygulama ve web sitelerinde takibi çok açık şekilde bir izne bağlamıştı. Apple’ın bu kararı, pek çok şirketin hedeflenmiş reklam gösterimini de olumsuz anlamda etkilemişti. Financial Times’ın ekim ayında yayınladığı habere göre, bu değişiklik nedeniyle Meta, Twitter, Snapchat ve YouTube yılın ikinci yarısında neredeyse 10 milyar dolar gelir kaybı yaşadı.

Ancak Google ihtiyaç duyduğu veriyi arama hizmeti ve YouTube sayesinde topluyor. Bu da şirketin iOS’teki değişikliklerden daha az etkilenmesini sağlıyor. Şirket, 2021’in dördüncü çeyreğinde sadece YouTube reklamlarından 8.63 milyar dolar kazandı. 5.54 milyar dolar gelir elde eden Bulut biriminin operasyon zararı ise 890 milyon dolar oldu. Waymo ve Verily gibi girişimlerin bulunduğu Diğer İşler biriminin geliri ise 181 milyon dolar olarak gerçekleşti.

İLGİLİ HABERLER