Manşetler

Google’ın sanal mobil operatör projesi: Project Fi

google-project-fi-230415-1

Google en sonunda sanal mobil operatör projesini faaliyete geçirdi. Project Fi olarak adlandırılan yeni sanal mobil operatör servisi henüz deneme aşamasında bulunuyor. Henüz yolun başında olsa da, Google’ın bu yeni programının üç temel özelliği mevcut.

Project Fi’nin ilk önemli özelliği kullanıcılara herhangi bir zamanda en iyi bağlantıyı sunmak için geçişe imkan tanıması. Örneğin, ABD’deki kullanıcılar Google’ın bu projede işbirliği yaptığı T-Mobile ve Sprint’in 4G LTE şebekelerinden hangisi daha iyi kapsama ve bağlantı imkanı sunuyorsa, ondan yararlanabilecek. Eğer ücretsiz ve açık bir Wi-Fi bağlantısı varsa, Project Fi hepsinin yerine bundan yararlanacak. Herkese açık Wi-Fi bağlantı noktalarının kullanılmasının kullanıcılarda yaratabileceği gizlilik endişesine karşın Google, sadece doğrulanmış erişim noktalarının kullanıldığını, veri koruması amacıyla şifrelemenin de yapıldığını belirtiyor.

google-project-fi-230415-2

Project Fi ile iletişim de bağlantı gibi kesintisiz şekilde sağlanıyor. Kullanıcılara Google Voice’a kaydolduklarında verileninkine benzer şekilde tek bir numara veriliyor ve bu numara telefon görüşmeleri, yazılı mesajlar veya Hangouts’u destekleyen herhangi bir cihazda kullanılabiliyor.

google-project-fi-230415-3

Son olarak Project Fi fiyatlandırma konusunda da diğer mobil operatörlere göre biraz daha avantajlı görülüyor. Aylık 20 dolarlık ücret karşılığında ses, SMS, Wi-Fi kişisel erişim noktası ve 120’den fazla ülkede uluslararası kapsama imkanı sunuluyor. Bunun üstüne 10 dolar ekleyerek 1 GB, 20 dolar ekleyerek 2 GB, 30 dolar ekleyerek 3 GB; kısacası her 10 dolarlık eklemede 1 GB’lık ek veri paketi almak mümkün oluyor. Üstelik bir ay içinde kullanılmayan veri miktarı diğer aya indirim şeklinde yansıtılabiliyor. Örneğin 20 dolar verip 2 GB’lık veri alan bir kullanıcı o ay içinde 1.4 GB’lık veri tüketimi yaparsa, kullanılmayan veriden doğan 6 dolar kredi olarak iade ediliyor.

Henüz davetiye usulü işleyen ve başlangıç aşamasında olan Project Fi ABD ve Kanada’da faaliyet gösteriyor, ayrıca 120’den fazla ülkede de roaming desteği sunuluyor. Bu arada Project Fi sadece Nexus 6’da çalışabiliyor, bu da önemli bir ayrıntı. Google, Nexus 6’da yer alan akıllı radyo modülü sayesinde Project Fi’nin çalışabildiğine dikkat çekiyor. Ne de olsa bu modül ABD’deki ve dünya çapındaki birden fazla kablosuz radyo frekansını destekliyor. Google’ın diğer cihazlarda Project Fi desteğini sunup sunmayacağı şu an için bilinmiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER