Manşetler

Google Pixel ve Pixel XL tanıtıldı: Snapdragon 821 işlemci, Daydream VR desteği

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google pixelGoogle’ın yeni akıllı telefonlarına dair pek çok detay, bugün gerçekleşen tanıtım etkinliği öncesinde internete sızmıştı. Bu yoğun sızıntı dalgasının ardından teknoloji devinin Pixel ve Pixel XL adını taşıyan yeni akıllı telefonları resmen görücüye çıktı.

Google Pixel ve Pixel XL arasındaki temel fark ekran boyutları ve çözünürlüklerinden geliyor. Pixel’de 1080p çözünürlüğünde 5 inç ekran yer alıyor. Pixel XL’de ise Quad HD çözünürlüklü 5.5 inç ekran bulunuyor. Her iki cihazın üretimi de HTC tarafından gerçekleştirilmiş olsa da, tasarım konusunda tüm sorumluluğu Google elinde bulunduruyordu. Bu da akıllı telefonlar için tercih edilen “Google’dan telefon” sloganını daha anlamlı kılıyor.

Pixel telefonlarının her ikisinde de Qualcomm Snapdragon 821 işlemci bulunuyor. İki cihaz da Android’in Daydream sanal gerçeklik platformunu destekleyen özel bir sürümünü barındırıyor. Daydream’in duyurusu geçtiğimiz mayıs ayında Google I/O 2016’da yapılmıştı.

google-pixel-041016Google’ın donanım biriminin başına bir süre önce gelen Rick Osterloh, Pixel adıyla neye dikkat çekmeyi istediklerini belirtmeyi de ihmal etmedi. Osterloh, Pixel markasıyla Google tarafından geliştirilen en iyi donanım ve yazılım deneyimini temsil ettiğini belirtti. Osterloh, Pixel telefonlarıyla ilgili olarak beş noktayı ise ayrıca ön plana çıkardı:

  • Google Assistant: Pixel telefonları, Google Assistant’ın yerleşik olarak sunulduğu ilk telefonlar olma özelliğini taşıyor. Kullanııcılar Ana Ekran tuşuna basıp gerekli kelimeyi söylediğinde Assistant yeteneklerini sergilemeye başlıyor. Google’ın etkinlikte gerçekleştirdiği demoda Assistant’tan hem belli bir zamana ve mekana ait fotoğrafları göstermesi hem de favori müzik uygulamasıyla arzu edilen bir şarkıyı çalması istendi. Google Now on Tap fonksiyonlarını da barındıran Assistant, kullanıcılara ekran üzerinde kaydırma yaparak gerekli bilgiler arasında gezinme imkanını veriyor. Assistant, gerektiğinde tıpkı bir bot gibi, söz konusu restoranda yer ayırtabiliyor.
  • Kamera deneyimi: Google Pixel ve Pixel XL, DxOMark’ın kamera testinden 89 puan alıyor. Söz konusu puan, bugüne kadar DxOMark’ın testinden alınan en yüksek puan olma niteliğini taşıyor. Google, yeni akıllı telefonlarındaki kameranın bir akıllı telefondaki en kısa görüntü yakalama süresini sunduğunu söylüyor. Jiroskop tabanlı video sabitleme özelliğine sahip olan kamera, fotoğraflar için optik görüntü sabitleme özelliği barındırmıyor. 12.3 megapiksel çözünürlüklü arka kamera, f/2.0 diyafram genişliğine sahip.

  • Sonsuz bulut depolama alanı: Google Pixel ile çekilen tam çözünürlüklü fotoğraf ve videolar için sınırsız bir depolama alanı sunacak. Standart Google Fotoğraflar yedekleme yeteneğine benzeyen bu özellik, telefonla çekilen 4K videolar için bile geçerli olacak.
  • Bağlantı ve iletişim: Pixel kullanıcıları Android güncellemelerini hazır hâle gelir gelmez, doğrudan Google’dan alacak. Güncelleme dağıtım süreci Android’in en büyük baş ağrısı olduğu için Google’ın bu konuda önden yürümesine şaşırmamak gerekiyor. Pixel’in kullanım ömrüne de ayrıca önem veren şirket, 15 dakikalık bir hızlı şarj ile 7 saatlik kullanım süresi vadediyor. Pixel’in yazılımına entegre edilen 24 saat canlı telefon desteği ise teknik destek merkezi çalışanlarının telefon ekranını görebilmelerini ve sorunların çözümlerine daha iyi yardım edebilmelerini mümkün kılıyor. Pixel’de Google’ın görüntülü sohbet uygulaması Duo da ön yüklü olarak sunuluyor.
  • Mobil sanal gerçeklik deneyimi: Pixel, Daydream uyumlu ilk telefon olma niteliğini taşıyor. Google, Pixel ile birlikte sanal gerçeklik deneyimi yaşanması için geliştirdiği Daydream View başlığını da etkinlikte tanıttı.

Google Pixel alüminyum kasaya sahip

Pixel telefonlarının her ikisinde de ana materyal olarak alüminyum kullanılırken, arka panelin belli bir bölümünün camla kaplanmış olması dikkat çekiyor. Söz konusu cam alan kamerayı ve artık “Pixel Imprint” olarak adlandırılan parmak izi tarayıcısını çevreliyor. Her iki cihazda da AMOLED ekran bulunuyor. 4 GB RAM’i 32 veya 128 GB dahili depolama alanı tamamlıyor. Bluetooth 4.2 bağlantı özelliğine sahip telefonlarda 3.5 mm kulaklık jakı da varlığını koruyor. Şarj ve veri aktarımında ise USB-C girişinden yararlanılıyor. Pixel 2770 mAh, Pixel XL ise 3450 mAh kapasiteli pil barındırıyor.

5 inç ekranlı Google Pixel, ABD’de 649 dolardan başlayan fiyatlarla bugün ön siparişe çıkıyor. 128 GB dahili depolama alanı isteyenler için ödenmesi gereken rakam, 749 dolara çıkıyor. 5.5 inç ekranlı Pixel XL’in baz fiyatı ise 769 dolar. 128 GB depolama alanı istendiğinde ise fiyat 869 dolara yükseliyor. Siyah ve gümüş renk seçenekleri sunan Google, “gerçekten mavi” şeklinde nitelediği versiyona ise bazı pazarlarda yer verecek.

İLGİLİ HABERLER