Teknoloji

Google Lens bir milyar nesneyi tanıyabiliyor

google lens

Google’ın yapay zekâ destekli kamera aracı Google Lens şimdi bir milyarın üstünde nesneyi destekliyor. Google, resmi blogunda yer verdiği yeni bir yazıyla bu bilgiyi paylaştı. Geçen yıl faaliyete geçen Google Lens’in ilk versiyonu sadece Fotoğraflar ve Asistan uygulamaları içinde kullanılabiliyordu ve servisin repertuvarında sadece 250 bin civarında nesne bulunuyordu.

Genişleme Google Lens’in optik karakter tanıma motorunun daha fazla ürün etiketini okumak için eğitilmeye başlamasından yaklaşık bir yıl sonra gerçekleşti. Metinleri tanıyarak Google Lens, daha fazla ürüne dair adlandırma yapabiliyor. Aynı zamanda akıllı telefonlar tarafından çekilen fotoğraflardan gelen verilerle de sistem sürekli besleniyor. Google, bu özelliğin eskisinden çok daha güvenilir olduğunun altını çiziyor.

1 milyar nesne rakamı ise Google Alışveriş üzerinden erişilebilir olan ürünlerin sayısına dayanıyor. Yani daha belirsiz, satın alınamayan nesneler, yani 1990’ların oyun konsolları veya nadir bulunan bir kitabın ilk baskısı hesaba dahil edilmiyor. Ancak mevcut rakamın merak ettiği şeyler için aramaya çıkan kişileri oldukça cezbedeceği bir gerçek.

Alışverişi yapılan ürünlerin ötesinde, Google Lens şimdi kişileri, Wi-Fi ağ adlarını, geometrik şekilleri de tanıyabiliyor. Bir kablosuz ağ yönlendiricisinin etiketinin fotoğrafını çekip Wi-Fi şebekesine otomatik olarak bağlanma özelliği I/O 2017’de gösterilmişti. I/O 2018’de ise bir kartvizitten bilgilerin kopyalanması ve telefonun kişi rehberine eklenmesi gösterilmişti.

Google Lens Türkiye’deki Android telefonlarda da kullanılmaya başlandı.

İLGİLİ HABERLER