Manşetler

Google Keep Android Uygulama İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Teknolojide yaşanan değişimin hayatımızın her alanına sirayet ettiği bir gerçek. Günlük hayattaki pek çok eylem artık günümüzün imkanlarına göre şekilleniyor. Eskiden kağıt ve kalem kullanılarak gerçekleştirilen not alma işlemleri günümüzde akıllı cihazlarla gerçekleştiriliyor, hem de eskisine göre daha detaylı bir biçimde. Kullanıcılara not alma ve saklama konusunda hizmet veren çeşitli servisler olsa da, teknoloji devi Google bunlara bir yenisini daha eklemekte sakınca görmedi. Şirket yeni servisi Google Keep’i mobil platformu Android’de ve web’de görücüye çıkardı.

google-keep-210313-9

Not alma servisi denince pek çok kişinin aklına ilk etapta Evernote geliyor. Farklı platformlarda çalışan Evernote, kullanıcılarına geniş bir hareket alanıyla beraber saklama ve paylaşım için farklı seçenekler sunuyor. Google’ın Keep ile beraber kendisine rakip olarak Evernote’u seçtiği fikri doğal olarak akıllara geliyor. Ancak uygulamaya bakıldığı zaman işler biraz değişiyor. Google Keep ilk izlenim olarak Evernote’a kıyasla daha sade bir arayüz ve kullanım deneyimi sunmasıyla dikkat çekiyor.

Diğer Google servislerinin çoğunda olduğu gibi, Keep’ten de faydalanmak için bir Google hesabına sahip olmak gerekiyor. Android cihazlarda Google hesabı olmazsa olmaz cinsinden bir gereklilik olduğu için bu durum kullanıcılar adına sorun olmayacaktır. Giriş işleminin tamamlanmasının ardından kullanıcıları boş bir sayfa karşılıyor. Ekranın ortasında yer alan ”Not alın” ikonuna dokunulduğu zaman kullanıcıların karşısına not oluşturma ekranı çıkıyor. Bu ekran aracılığıyla klasik formatta bir not oluşturmak mümkün.

Farklı formatlarda notlar oluşturmak için ise yeniden ana sayfaya gitmek gerekiyor. Ana sayfanın üst kısmında yer alan çubuğun üst kısmında ”Hızlı not ekle” yazan bölüme dokunulduğu zaman ayrı bir sayfaya gitmeden klasik formatta bir not hazırlanabiliyor. Dilendiği takdirde bu notu liste formatına çevirmek mümkün. Çubuğun alt kısmında yer alan ikonlarsa farklı formatlarda notlar hazırlamaya imkan tanıyor. En solda yer alan sayfa ikonu yine klasik not formatını temsil ederken, tik işaretiyle bir ”yapılacaklar listesi” oluşturulabiliyor. Bu listenin en güzel yanı listede tamamlanan eylemlerin üstünün çizilebiliyor olması. Bunun için maddelerin yanındaki kutucuğa bir tik koymak yeterli oluyor. Bu formatta hazırlanabilecek şeylerin sadece bir ”yapılacak işler listesi” olmadığını da hatırlatalım.

google-keep-210313-3

Ana sayfada yer alan mikrofon ikonuysa, tahmin edilebileceği gibi, sesli notlar almak için kullanılıyor. Ancak bu sesli notların süresini 5 saniye civarında tutmak gerektiğini belirtmekte fayda var. Sesli not özelliğinin en kullanışlı yanlarından biri Google’ın sesi yazıya çevirerek, yani bir nevi çözümleyerek, nota eklemesi. Küçük de olsa bir bilgiye hem yazılı hem sesli sahip olmanın güzel olduğu kesin. Ana sayfada yer alan son ikon ise fotoğraf makinesi. Bu ikon sayesinde notlara fotoğraf eklendiğini tahmin etmek pek zor değil. Bu özellikle ilgili bazı eksikliklerse hemen göze çarpıyor. Galeriden fotoğraf seçilememesi ve notlara video eklenememesini eksik olarak değerlendirmek mümkün. Fakat Google’ın Keep’te sade bir kullanıcı deneyimi sunmayı hedeflediği göz önüne alınınca durum biraz daha anlayışla karşılanabilir.

Google Keep’in görsel arayüzü sade olmakla beraber oldukça sevimli. Şirketin uygulamayı tasarlarken bir dönemin vazgeçilmezi olan post-it’lerden ilham aldığı rahatlıkla anlaşılıyor. Notlar varsayılan olarak beyaz fonun üzerine yazılsa da, palet ikonuna tıklayarak farklı bir renk seçmek mümkün. Post-it formatı notların ana sayfadaki diziliminde de kendini gösteriyor. Yan yana dizilen notlar göze oldukça sevimli gelen bir görüntü oluşturuyor, ancak bu görünümü sevmeyen kullanıcılar notları alt alta görüntüleme şansına sahipler. Bunun için Android cihazının kapasitif tuşlarından faydalanarak uygulamanın ayarlar menüsünü görmek yeterli. Google Keep kullanıcıları oluşturdukları notları https://drive.google.com/keep adresine giderek web üzerinden de görebilirler. Oluşturulan bu listeler Android’in sunduğu çerçeve kapsamında farklı mecralar üzerinden paylaşılabiliyor.

İlk etapta Google’ın Keep ile Evernote’a rakip olacağı ihtimali akıllara gelse de, servis incelendiği zaman Google’ın daha sade bir kullanım alanı hedeflediği görülüyor. Google Keep’in fonksiyonunu uzun not defterleri oluşturmak yerine masanın üstüne ya da aynaya yapıştırılacak kısa notlar oluşturmak şeklinde tanımlamak daha doğru olacaktır. Hızlı bir biçimde kısa ama aynı zamanda görsel notlar hazırlamak isteyen Android kullanıcılarının Google Keep’i seveceği kesin.

Galeri: Google Keep Android Uygulaması Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1210]

İlgili >> Google Play Store

İLGİLİ HABERLER