DosyaManşetler

Google I/O 2016: Android N, Chrome OS, sanal gerçeklik ve diğer beklentiler

google io 2016Google gelecek vizyonunu dünyayla paylaşmaya hazırlanıyor. Şirket her yıl I/O konferansında en üst düzey isimleri sahneye çıkararak sıradaki büyük projeleri hakkında bilgi veriyor. Bu projeler sadece Android ve Chrome ile sınırlı kalmıyor. Saatler ve televizyonlar, sanal ve artırılmış gerçeklik, otomobiller ve balonlar da şirketin ilgi alanı içinde bulunuyor.

2016’da da Google’ın etkinlikte geniş bir konu yelpazesine değinmesi bekleniyor. Son birkaç ayda ortaya çıkan sızıntı ve dedikodular ise Google’ın bu yıl için bir sürpriz hazırlamış olması ihtimalini artırıyor.

Özellikle sanal gerçeklik konusunda pek çok haberin çıkmış olması, Google’ın bu alanda bir duyuru yapmasına neredeyse kesin gözün bakılmasını sağlıyor. Google I/O 2016’da duyurulması muhtemel yenilikleri sizler için sıraladık

Android N

Android’in I/O 2016’da gündem maddelerinden biri olacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok. Google, bu sene geçmiş yıllardan farklı bir şekilde Android N’i I/O öncesinde görücüye çıkarmıştı. Dolayısıyla işletim sistemine sahnede uzun bir süre ayrılmayabileceği belirtiliyor. Yeni Android sürümünün bölünmüş ekranda çoklu görev, hızlı ayar butonları, pil ömründe iyileştirmeler ve yeni emojiler gibi yenilikleri beraberinde getireceği biliniyor.

Ancak Google’ın Android N ile ilgili olarak göstereceklerinin bunlarla sınırlı kalmayacağı düşünülüyor. Apple’ın 3D Touch’ına alternatif bir özelliğin sahnede tanıtılabileceği belirtiliyor. Şu an için Android N olarak anılan sürüme daha somut bir isim verilmesi ve çıkış tarihinin duyurulması da ihtimaller arasında yer alıyor. Google’ın mevcut zamanlaması çerçevesinde bunların ne kadarının gerçekleşeceği konusunda bir yorumda bulunmak biraz zorlaşıyor. İnternet devinin son zamanlarda Android sürümlerini ekim ayında yayınlamayı tercih ettiği biliniyor.

Chrome OS

Chrome OS, Google IO 2016 etkinliğinin ilgi çekici noktalarından biri olmaya aday gözüküyor. Chrome OS ve Android arasındaki sınırlar giderek daha flu bir hâl alıyor. Bu konudaki ilk büyük işaretlerin de I/O’da verilmesi bekleniyor. İlk etapta Chrome OS, Google Play Store’da bulunan Android uygulamalarının önemli kısmını çalıştırması bekleniyor. Chrome OS için büyük bir yenilik niteliği taşıyacak olan söz konusu destek, Android geliştiricilerini de uygulamalarını daha büyük ekran boyutlarına uygun hâle getirme konusunda motive edecektir.

Uzun vadede Chrome OS’in Android’in masaüstü sürümü için sahneden çekilebileceği de iddialar arasında yer alıyor. Google ise geçtiğimiz yıl Chrome OS’e olan bağlılığının altını çizmiş ve Chromebook’ların daha uzun bir süre pazarda bulunacağını belirtmişti. Dolayısıyla kısa vadede büyük değişiklikler beklememek gerekse de, Chrome OS’in bu yılki etkinlikte çok daha fazla dikkat çekeceği söylenebilir.

Android VR

Google’ın Android ekseninde geliştirdiği sanal gerçeklik platformunu I/O 2016’da duyurmasına neredeyse kesin gözüyle. Bu konuda bazıları Google’dan olmak üzere çeşitli sızıntılar gün yüzüne çıkmış durumda. Akıllardaki asıl soru ise platformun nasıl bir yapıda olacağı.

Google’ın Android tabanlı bir sanal gerçeklik platformu oluşturma hazırlığı içinde olduğuna dair ilk haberler geçtiğimiz yıl gündeme gelmişti. Şubat ayında ise şirketin Gear VR benzeri bir sanal gerçeklik başlığı üzerinde çalıştığı iddiası ortaya atılmıştı. Söz konusu başlığa, tıpkı Cardboard gibi, telefon takılacağı belirtilmiş, ancak yeni başlığın daha gelişmiş bir yapı içinde olacağının altı çizilmişti.

Google’ın etkinlikte geliştiricilere sanal gerçeklik oyunlarını ve uygulamalarını nasıl hazırlayacaklarını anlatması muhtemel gözüküyor. Üçüncü taraflara kendi Android VR başlıklarını geliştirme konusunda bilgilerin verilebileceği de konuşulanlar arasında yer alıyor.

Project Tango

2016 Project Tango’nun sonunda kozasından çıktığı yıl olabilir. Söz konusu teknoloji, akıllı telefonların çevrelerini algılayabilmesini ve haritasını çıkarabilmesini sağlıyor. Google’ın bu yıl itibarıyla teknolojisinin yaygınlaşmasını amaçladığı belirtiliyor.

Hali hazırda sadece geliştiriciler Tango cihazlarına erişebiliyor. Ancak Google kafasındaki vizyona hayata geçirdiği takdirde Android cihaz üreticileri de telefonlarına Tango sensörlerini yerleştirebilecek. Google’ın I/O 2016’da bu konuda bir duyuru yapması muhtemel gözüküyor.

Tango’nun sanal gerçeklik uygulamalarını desteklemek için kullanılacağı söyleniyor. Dolayısıyla Android VR duyurusunun ardından bu yönde bir haberin gelmesi de şaşırtıcı olmayacaktır.

Android Auto

Sürücüsüz otomobil çalışmaları Google X çatısı altında yürütülüyor. Google X ise ana şirket Alphabet’in bünyesinde yer alıyor. Google IO 2016’yı ise Alphabet düzenlemiyor. Dolayısıyla etkinlikte sürücüsüz otomobillerden bahsedilmediği takdirde bu sürpriz etkisi yaratmayacaktır.

Google’ın otomotiv sektöründeki girişimlerinden biri olan Android Auto hakkında da etkinlik öncesi dönemde pek fazla haber gündeme gelmedi. Yine de, şirketin platformla ilgili son gelişmeleri etkinlikte duyurması bekleniyor.

Mesajlaşma ve Sohbet Botları

Mesajlaşma, teknoloji dünyasının son zamanlardaki çekici gündem maddeleri arasında yer alıyor. Sohbet botları ise daha da çekici bir imaj çiziyor. Bu eğilimin farkında olan Google’ın iki konsepti bir araya getirecek bir mesajlaşma uygulaması üzerinde çalıştığı söyleniyor.

Google’ın WhatsApp benzeri bir servis aracılığıyla hem arkadaşlarla hem de sohbet botlarıyla iletişim kurmayı mümkün kılacağı iddia ediliyor. Platformda kullanıcıların önce Google’a mesaj atması, ardından da Google’ın soruyu ilgili sohbet botuna yönlendirmesi bekleniyor. Sohbet botlarının bazılarının Google, bazılarının ise üçüncü taraflar tarafından geliştirileceği konuşuluyor. Google’ın grup sohbetleri için geliştirdiği Google Spaces uygulaması ise Google IO 2016’ya kısa bir süre kala resmiyet kazandı.

Amazon Echo’ya rakip bir ürün

Google’ın telefonlar dışındaki cihazlara da sesli asistan özelliği kazandırmak istediği biliniyor. Şirkete bu yönde ilham veren ise Amazon Echo hoparlör oluyor. Amazon Echo, Alexa adını taşıyan dijital bir asistan barındırıyor. Google’ın Amazon Echo’ya rakip olacak cihazının hazırlığını sürdürdüğü belirtilirken, cihazın Google IO 2016’da tanıtılmasına pek ihtimal verilmiyor.

İLGİLİ HABERLER