Teknoloji

Google Home serisi 2,5 ayda 6 milyon satış rakamını aşmayı başardı

google home miniGoogle Home serisi hoparlörlerinin satış performansına dair güncel bilgileri bir blog yazısı aracılığıyla paylaştı. Home Mini’yi 19 Ekim’de satışa sunan şirket, o tarihten 4 Ocak gününe kadar saniye başına birden fazla Home serisi hoparlör sattığını açıkladı. Bu da şirketin en az 6.73 milyon hoparlör sattığı anlamına geliyor.

Google, satış rakamlarının hoparlör modellerine göre dağılımı konusunda bilgi vermedi. Ancak 29 dolar karşılığında satılan Home Mini’nin en popüler seçenek olması kuvvetle muhtemel görünüyor. Aralık ayının ortasında 399 dolarlık fiyat etiketiyle satışa sunulan Home Max’in toplam satışlardaki payının düşük olduğunu söylemek de yerinde bir tahmin olacaktır.

Bu noktada akıllara gelen bir diğer soru ise Google’ın para kazanıp kazanmadığı oluyor. Şirketin, sattığı her bir Home Mini’den zarar ettiği düşünülüyor. Reuters tarafından yayınlanan bir analize göre, her bir Home Mini’nin üretimi Google’a 26 dolara mal oluyor. Geliştirme, destek, pazarlama ve nakliye masraflarının da eklenmesiyle bu maliyet biraz daha yukarıya çıkıyor. Ancak burada Google’ın hedeflerinin uzun vadeli olduğunu unutmamak gerekiyor. Asistan ile insanların birincil bilgi kaynağı olmayı sürdürmeyi hedefleyen şirketin önünde reklamlar ve topladığı verileri kullanmak gibi çeşitli gelir modelleri bulunuyor.

Google’ın dijital asistan pazarındaki en büyük rakiplerinden biri olan Amazon da benzer bir durumu tecrübe ediyor. Amazon’un da 29 dolar karşılığında sattığı Echo Dot hoparlöründen zarar ettiği düşünülüyor. Şirket kesin satış rakamlarını paylaşmasa da, 2017’nin sonunda on milyonlarca Alexa uyumlu cihaz satıldığı söyleniyor. Echo Dot’un da bu grupta üst sıralarda olduğu ifade ediliyor. Amazon da zararını insanların evini çevrimiçi mağazasına kolaylıkla bağlanan cihazlarla kaplayarak kapatmayı hedefliyor.

Google Home serisi ve diğer cihazlarının satışlarından memnun görünüyor

Google Home serisi hoparlörlerinin dışında kalan Chromecast ve Google WiFi gibi cihazlarının da satış performansından memnun görünüyor. Şirket kesin rakam paylaşmasa da, 2017 yılında on milyonlarca ev cihazı sattığını açıkladı.

İLGİLİ HABERLER