Teknoloji

Google haftada 2.5 milyon telif hakkı ihlâli kaynaklı bağlantı kaldırma isteği alıyor

Google’ın arama sonuçlarından veri kaldırmaya yarayan aracının kullanımı son altı ayda on kat artış göstermiş. Geçtiğimiz mayıs ayın sonunda yayınlanan bir mesajla faaliyete geçirilen ve kişilerin ya da şirketlerin Google’dan telif haklarını ihlâl ettiklerini düşündükleri bağlantıları arama sonuçlarından kaldırmalarına olanak sağlayan araç ilk haftalarında ortalama 250 bin civarında talep almış.

İlk haftalarında 250 bin civarında talep alan bu araç şimdiyse haftada 2.5 milyon istek alıyormuş. Bu, gerçekten oldukça büyük bir değişim, ancak telif haklarına yönelik hassasiyetin son yıllara göre epey arttığı düşünülecek olursa bu durum çok da şaşırtıcı sayılmıyor. Üstelik Google geçtiğimiz mayısta bu aracın bir haftada 250 bin kaldırma isteği aldığını açıkladığında bu rakamın 2009’da gelen tüm kaldırma taleplerine denk geldiğini vurgulamıştı.

Telif hakkı sahipleri, içerik takibinin kapsamını geniş tuttukları ve bu süreçi fazla otomatikleştirdikleri; sonuçta masum olan siteleri gerçekten ihlâlde bulunan sitelerle karıştırmaya başladıkları gerekçesiyle eleştiriliyor. Ne var ki, Google gelen isteklerin tamamen yasal olduğunun altını çiziyor. Arama motoru Aralık 2011 ile Kasım 2012 arasında gelen telif hakkı ihlâli kaynaklı şikayetlerin yüzde 97.5 oranındaki bir kısmının yerinde bulunduğunu ve gerekenin yapıldığını kaydetti. Bu, tüm bağlantıların ihlâl fiili taşıdığı anlamına gelmiyor, telif hakkı sahipleri sadece ihlâlin gerçekleştirildiği sayfaları ihbar etmekle kalmıyor, o sayfalara bağlantı verilen tüm sayfaları da kaldırma isteklerine dahil ediyor.

Google’ın bu çalışmaları onun telif hakkı polisi gibi davranmaktan memnun olduğu anlamına gelmiyor. Şirket konuyla ilgil olarak hazırladığı blog yazısında siyasetçilere telif hakkı kanunlarının ne kadar efektif olduğunu değerlendirmelerinin yanı sıra telif hakkı düzenlemelerinin verinin internet üzerinde gezinmesine ne gibi etkide bulunduklarını da göz önünde bulundurmaları tavsiyesinde bulundu. Arama motoru daha önce gelen şikayetlere, yüksek oranda şikayet alan web sitelerini sonuçlarda daha arka sıralara atarak ve kendi ihlâl karşıtı uygulamalarının verimliliğini anlatarak karşılık vermişti. Ancak şirketin hâla politikacı, endüstri grupları ve korsanların arasında kaldığını söylemek gerek.

İlgili >> Google Policy by the Numbers

İLGİLİ HABERLER