Teknoloji

Google Gmail için Exchange ActiveSync desteğini kaldırıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bir iPhone’u veya Android işletim sistemiyle çalışmayan başka bir akıllı telefonu Gmail servisleriyle eşlemek biraz daha zor hâle geliyor. Google, yapmakta olduğu kış temizliği kapsamında Exchange ActiveSync protokolü için sunduğu müşteri desteğini kesiyor. Bunun yerineyse takvim ve kişi bilgileri için CalDAV, e-postalar içinse IMAP protokolünün kullanılmasını öneriyor. Aslında iPhone sahipleri Gmail uygulamasının bu platformda varolması sayesinde biraz daha şanslı.

Aslında Google’ın bu hamlesi çok sürpriz olmadı, ne de olsa şirket bir süredir yardım sayfalarını Exchange ActiveSync desteğini kapatılacağının işaretlerini verecek şekilde güncellemeye başlamıştı. Halbuki bu zamana kadar Exchange ActiveSync protokolü akıllı telefonları Google’ın servislerine bağlayıp takvim kayıtları, kişiler ve de özellikle e-postaları alma konusunda büyük kolaylık sağlıyordu. Akıllı telefon platformlarının Google hesap desteğini otomatik kuruluma izin verecek şekilde bünyelerine eklemeleri aslında Exchange ActiveSync’e olan bağlılığı azaltmaya başlamıştı, yine de bu desteğin gidecek olmasını görmek üzücü sayılır.

Yukarıda belirttiğimiz gibi iPhone sahipleri birçok Google uygulamasının iOS versiyonunun bulunması açısından biraz daha şanslı. Google’ın Windows ve Windows Phone platformları için benzer uygulamaları hazırlama konusunda kısa vadede çok hevesli olmaması bu platformu kullananların Google hesaplarına erişmelerine olanak sağlayan en önemli araçlardan bir tanesinin ortadan kaybolacağı anlamına geliyor. Yine de, Google hesap desteğinin işletim sistemlerine eklenmiş olması ve sadece tek bir kullanıcı adı ve şifreyle tüm kurulumun yapılmasına izin verilmesi bu platform kullanıcılarının da şansına.

İş yerleri, devlet kuruluşları veya eğitim kurumları için sunulan Google Apps kullanıcılarıysa Google Sync desteğinden eksiksiz yararlanmaya devam edecek. 30 Ocak 2013 tarihinden itibaren açılmış yeni bireysel hesaplar ise Sync desteğinden yararlanamayacak. Ancak hâli hazırda gerekli ayarları yapmış ve bu servisten yararlanan kullanıcılar durumlarını olduğu gibi sürdürecek. Takvim Senkronizasyon işleriyse yeni kullanıcılar için çoktan sunulmamaya başlamıştı. Google, Sync servisinin ömrünü tamamlamasıyla ilgili olarak hazırladığı SSS sayfasında konuyla ilgili detayları açıklıyor.

Bu önemli duyurunun yanı sıra Google, Nokia S60 ve SyncML için Google Sync desteğini ve Akıllı Zamanlama gibi bazı Google Takvim işlevlerini de kaldırdı.

İlgili >> Resmi Google Blogu

İLGİLİ HABERLER