Manşetler

Google YouTube ve Pixel desteğine rağmen gelirlerini artırmakta zorlandı

rekabet kurumu google

Büyük teknoloji şirketleri büyük paralar kazanmayı sürdürse de, ekonomik anlamda kayda değer bir yavaşlamayla karşı karşıya oldukları rahatlıkla söylenebilir. Google’ın çatı şirketi Alphabet de bu yavaşlamadan etkilenenler arasında yer alıyor. Şirketin 2022’nin dördüncü çeyreğine ait finans raporu, gelirlerin bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla sadece yüzde 1 oranında arttığını gösteriyor.

Alphabet 2022’nin son çeyreğini 76 milyar dolar gelirle tamamladı. Bu dönemdeki kâr ise 13.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şirket özellikle Pixel cihazlarının satışında, YouTube aboneliklerinde ve bulut tarafında “muhteşem bir ivme” yakalandığına dikkat çekti.

Şirketin ana gelir kaynağı olan reklam iş kolunun gelirleri bir önceki yıla kıyasla yüzde 3.5 oranında azaldı. Ancak donanım ürünlerinin ve Play Store’un dahil edildiği “Diğer” kategorisinin gelirleri yüzde 8 oranında arttı. Bunun üstüne Google Cloud gelirlerinin yüzde 32 oranında artması da şirketin reklam tarafındaki kaybını telafi etmesini sağladı. İnternet devinin yılın son çeyreğindeki Ar-Ge harcamalarının 1.5 milyar doları bulduğunu da belirtmek gerekiyor.

Kârlılık konusunda ise belirgin bir düşüş söz konusu. 2022’nin dördüncü çeyreğindeki kâr bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 34 oranında azaldı ve 13.6 milyar dolar oldu.

Google’ın çalışan sayısı işten çıkarmalara rağmen arttı

Google’ın bir süre önce iş gücünde yüzde 6 oranında kesintiye gideceğini açıklaması, ortaya çıkacak tablonun sinyalini vermişti. Açıklanan finans raporu, şirketin neden 12 bin kişiyi işten çıkarma kararı aldığını daha iyi anlamayı sağlıyor. Yine de, bu karara rağmen şirketin çalışan sayısının bir önceki çeyrekte açıklanana kıyasla daha fazla olması dikkat çekiyor. 2022’nin ekim ayında 186 bin 779 olarak açıklanan çalışan sayısı, son açıklamaya göre 190 bin 234’e çıktı. Finans raporu, internet devinin ofis binalarının sayısını da azaltacağını ve kira sözleşmelerinden çıkış yükümlülükleri nedeniyle 2023’ün ilk çeyreğinde 500 milyon dolar harcanmasının planlandığını gösteriyor.

Şirket 2022’nin tamamını 60 milyar dolar net gelirle kapattı. 2021’deki net gelir ise 76 milyar dolardı. Bu alanda ciddi bir düşüş olduğu rahatlıkla söylenebilir. Yine de 2020’deki 40 milyar dolar net gelirle karşılaştırıldığında 2022’deki tablo biraz daha parlak görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER