Manşetler

Google’ın duyurduğu, bu yaz Android telefonlara gelecek 7 yeni özellik

android 11

Android 12, 2021’in sonlarına doğru gelecek ve Google’ın mobil işletim sisteminin görünümünü ve verdiği hissi yenileyecek. Ancak bir sonraki büyük güncelleme dağıtıma çıkmadan önce şirket, bu yaz Android telefonlara ulaşmaya başlayacak yedi yeni özelliği tanıttı. Bunlardan bazıları diğerlerinden daha önemli görünüyor. Her ne olursa olsun, Android cihaz sahiplerinin önümüzdeki haftalarda ve aylarda sabırsızlıkla bekleyecekleri çok şey olacak gibi görünüyor.

İşte bu yaz Android telefonlara gelecek 7 yeni özellik:

1. Android Deprem Uyarıları Sistemi küresel çapta kullanıma sunuluyor, Türkiye de listede

2020’de Google, şimdiye kadar yapılmış en büyük deprem algılama sistemini kullanıma sunmaya başlamıştı. Google’ın Android Deprem Uyarıları Sistemi ilk başta yalnızca ABD’de mevcuttu, ancak kısa süre önce Yunanistan ve Yeni Zelanda’ya geldi ve dün itibarıyla sistem Türkiye, Filipinler, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’da kullanıma sunulmaya başlandı.

2. Mesajlarda uçtan uca şifreleme

Yakında gelecek uçtan uca şifreleme ile, RCS mesajlarına erişimi olan kullanıcılar tarafından başlatılan tüm bire bir konuşmalar korunacaktır. Google, bu şifrelemenin “telefonunuz ile mesajlaştığınız kişinin telefonu arasında gidip gelen mesajlarınızın içeriğini kimsenin okumamasını sağladığını” belirtiyor.

3. Yıldız eklenmiş mesajlar

Birisi size bir kısa mesajda izini kaybetmek istemediğiniz önemli bir şey gönderirse, artık ona yıldız ekleyebileceksiniz. Yıldız eklediğiniz mesajlaşmaları tekrar ziyaret etmek istediğinizde, hepsini görmek için yıldızlı kategoriye dokunmanız yeterlidir.

4. Google Asistan’daki Kısayollar

Android kullanıcıları sesli komutları kullanarak bir uygulamanın belirli bir bölümüne doğrudan atlayabilecekler, uygulama içindeki işlevleri sesli komutlar yardımıyla gerçekleştirebilecekler. Yani, Google Asistan bu yaz daha da akıllı hale geliyor.

5. Emoji Kitchen önerileri

Yakında bir mesaj oluştururken Emoji Kitchen içidne bağlamsal öneriler görmeye başlayacaksınız. Bu öneriler Gboard beta sürümünde zaten mevcuttur, ancak bu yaz İngilizce, İspanyolca ve Portekizce yazılmış mesajlar için herkese açık olarak kullanıma sunulacaktır.

6. Android Auto yenilikleri

Google’ın araba tabanlı işletim sistemi daha fazla özelleştirilebilir olacak. Kullanıcılara başlatıcı ekranını doğrudan bir telefondan kişiselleştirme yeteneği eklenecek ve karanlık modu elle açılıp kapatılabilecek. Ayrıca medya uygulamalarında sekmelerin yanı sıra “başa dön” seçeneği ve kaydırma çubuğunda A’dan Z’ye biçiminde bir düğme var. Elektrikli araç şarjı, park etme ve navigasyon uygulamaları dahil olmak üzere Android Auto’ya yeni uygulama deneyimleri, WhatsApp ve Mesajlar dahil olmak üzere doğrudan başlatıcı ekranından popüler navigasyon uygulamalarına erişim imkanı geliyor.

7. Sesli Erişimde bakış algılama

Sesli Erişim, Android kullanıcılarının yalnızca seslerini kullanarak cihazlarında gezinmelerine olanak tanıyor. Bakış algılama özelliğiyle telefon, bir komutu iletmeye çalışıp çalışmadığınızı veya yalnızca bir arkadaşınızla sohbet edip etmediğinizi belirleyebilir. Gelişmiş şifre girişi Sesli Erişim’e de geliyor. Artık bir şifre alanı göründüğünde harf, rakam ve sembol girebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER