Teknoloji

Google Dokümanlar’a dikte ve gelişmiş değişiklik izleme yetenekleri

Okulların açılma döneminin yaklaşmasıyla birlikte Google’ın üretkenlik araçları büyük bir güncelleme aldı. Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Formlar ve şirketin öğretmenler için hazırladığı Classroom ürününde yapılan değişiklikler, ortak görevlerin daha zahmetsiz biçimde yerine getirilmesini amaçlıyor. Google Dokümanlar’a entegre arama ve dikte gibi özellikler getiren değişikliklerin dağıtımı başladı.

Google Dokümanlar’ın en köklü değişimi yaşayan platform olduğu rahatlıkla söylenebilir. Söz konusu değişiklikler ise hem öğrencilerin hem de uzun süre önce okul sıralarından kalkmışların işine yarayacak cinsten. Öncelikli olarak, Google’ın 40’ı aşkın dilde dikte desteğini Dokümanlar’a getirdiğini belirtmek gerekiyor. Piyasadaki pek çok dikte yazılımının aksine Google’ın dikte özelliğini “eğitmek” gerekmiyor. Kullanıcıların sadece mikrofon ikonuna dokunup konuşması yeterli oluyor. Dikte özelliği Google Dokümanlar’ın web, iOS ve Android uygulamalarında kullanılabiliyor.

Google Dokümanlar’daki ikinci büyük güncelleme olan “Entegre Arama”dan ise şu an için sadece Android kullanıcıları faydalanabiliyor. Özelliğe uygulamanın “Araştırma” aracı üzerinden erişiliyor. Google Dokümanlar’ın web’de halihazırda bir araştırma aracı olsa da, arama yapıldığında kullanıcılar başka bir sekmeye taşınıyordu. Yeni araç ise ekranı ikiye bölüyor ve aramalar ekranın diğer tarafında gerçekleştiriliyor. Kullanıcılar dokümanlarına eklemek istedikleri bir şey gördüklerinde “Ekle” butonuna dokunup sonucu belgelerine ekleyebiliyor. Bu özelliğin yakında iOS ve web versiyonlarına da gelmesi bekleniyor, ancak Google henüz bu konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.

Google Dokümanlar’da yapılan son güncelleme ise kullanıcıların dokümanı son açtıkları zamandan bu yana gerçekleştirilen değişiklikleri görmesine imkan veriyor. Kullanıcılar “Yeni Değişiklikleri Gör” butonuna tıkladıklarında yapılan değişiklikler sayfada ön plana çıkarılacak. Dokümanda çok sayıda kişi çalışıyorsa her kişi için ayrı bir renk kullanılacak. Kullanıcılar değişikliğin üzerine geldiklerinde değişikliği kimin yaptığını görebilecek. Google Dokümanlar’da tam sürüm geçmişi özelliği bulunsa da, bu yeni özelliğin değişiklikleri daha kolay takip etmeyi mümkün kıldığı rahatlıkla söylenebilir.

Google’ın üretkenlik setindeki diğer yenilikler arasında Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar için eklenen yeni şablonlar, Formlar’ın yenilenen kullanıcı arayüzü ve E-Tabloların yeni “Keşfet” özelliği bulunuyor. Dağıtımı gerçekleştirilen Chrome eklentisi ise öğretmenlerin birkaç tıkla tüm öğrencileriyle web sayfası paylaşmasını mümkün kılıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER