Teknoloji

Google Chrome, yeni yapay zeka gücündeki arama deneyimi ile yazıları özetliyor

google chrome yapay zeka

Google, yapay zekâ (AI) destekli Search Generative Experience (Üretici Arama Deneyimi) (SGE) özelliğine önemli bir yenilik ekliyor. Şirketin konuyla ilgili blog yazısına göre, bu özellik, web üzerinde okuduğunuz makaleleri özetleyebilecek. SGE zaten arama sonuçlarını sizin için özetleyebiliyor, böylece aradığınız şeyi bulmak için sürekli kaydırmak zorunda kalmıyorsunuz. Bu yeni özellik, bir bağlantıya tıkladıktan sonra size daha da yardımcı olmak üzere tasarlanmış.

Google, bu yeni özelliğin salı gününden itibaren “erken aşamada bir deney” olarak SGE’deki arama laboratuvarları programında sunulmaya başlayacağını açıkladı. İlk olarak Google’ın Android ve iOS uygulamasında kullanılabilir olacak ve şirket, önümüzdeki günlerde masaüstündeki Chrome tarayıcısına da getirecek.

Eğer mobilde Google uygulamasına erişiminiz varsa, bir makaleden ekranın altındaki bir simgeye dokunduktan sonra AI tarafından oluşturulan “ana noktalar” setini çekecek. Bu özellik, yalnızca “web üzerinde kamuya açık olan makalelerde” çalışacak şekilde tasarlanmış; Google, yayıncıların ücretli olarak işaretlediği web sitelerinde çalışmayacağını belirtiyor.

Google, SGE’ye çeşitli başka iyileştirmeler de getiriyor. Bilim, ekonomi ve tarih gibi konular hakkında bir arama sorgusu için SGE sonuçlarında, belirli kelimelerin üzerine gelerek konu hakkında tanımlamalar veya diyagramlar alabileceksiniz. Ayrıca, Google kodlama bilgilerinin SGE tarafından yapılan özetlerini anlamayı kolaylaştırıyor.

Google, SGE’yi geçtiğimiz mayıs ayında Google I/O’da duyurdu ve o zamandan beri üzerinde iyileştirmeler yapıyor. Şirketin en son kazanç raporunda, CEO Sundar Pichai kullanıcı geri bildirimlerinin “şimdiye kadar çok olumlu olduğunu” ve “zamanla bu özelliğin sadece aramanın nasıl çalıştığı olacağını” belirtmişti. Bu özellik, arama deneyiminin kullanıcı dostu bir şekilde dönüşümünü destekliyor gibi görünüyor. Her ne kadar henüz erken bir aşamada olsa da, bu teknoloji, bilgi erişimini ve yönetimini daha verimli bir hale getirme potansiyeline sahip.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER