Teknoloji

Google Chrome’dan güvensiz formlar için yeni önlem

google chrome

Google Chrome adres çubuğunda sayfa adresinin hemen solunda görülen “kapalı kilit” ikonuna pek çok internet kullanıcısı aşinadır. Bu ikon, kullanıcıların HTTPS protokolü üzerinden o sitede gezindiği ve trafiğin şifrelenmesi sayesinde üçüncü tarafların gönderilen bilgilerin pek çoğunu göremediği anlamına geliyor.

Ancak güvenli görünen HTTPS sitelerinde bile bazen güvensiz HTTP formları bulunabiliyor. Bu formlar şifre veya başka kişisel bilgilerin girişi için de kullanılabiliyor. İnternet devi ekim ayında yayınlanacağı Chrome 86 sürümüyle bu soruna bir çözüm getirmeye hazırlanıyor.

Google’dan konuyla ilgili olarak paylaşılan blog yazısı, şirketin atacağı adımları da gösteriyor. İnternet devi öncelikle kullanıcıların karşısına aşağıdaki gibi görünecek büyük uyarılar çıkaracak. Burada formun güvenli olmadığı ve otomatik doldurmanın kapatıldığı bilgisi veriliyor.

google chrome

Buna rağmen, bilgilerini karşı tarafa gönderme konusunda istekli olanların karşısına “Emin misiniz?” tarzında ikinci bir uyarı daha çıkacak.

google chrome

Google, “karışık formlar” olarak tanımladığı bu güvensiz formlarda otomatik doldurmayı da belirttiğimiz gibi kapatacak. Böylelikle şifre yöneticileri otomatik tamamlama yapan klavyelerin hassas bilgileri sorgusuz sualsiz girmesi engellenmiş olacak.

Google daha önce de HTTP formunu tespit ettiği sitelerde kilit işaretini kaldırarak kullanıcılarını uyarmaya çalışmıştı. Şirket, Google Chrome kullanıcıların bu uyarıyı yeterince açık bulmadığını belirterek farklı bir yöntemin hayata geçirildiğini ifade etti.

İLGİLİ HABERLER