Teknoloji

Google Chrome’un Web Ortam Bütünlüğü (WEI) API planları tepki çekiyor

google chrome

Google’ın yeni Web Ortam Bütünlüğü (WEI) API planları, internet genelinde büyük tepkilerle karşılandı. Google’ın bu yeni API’sı, sunucuların “cihazın orijinalliğini değerlendirmesine” imkan sağlayacak. Bu sayede bazı türdeki dolandırıcılıkların önüne geçilmesi hedefleniyor. Ancak bir GitHub sayfasındaki yorumlar genellikle olumsuz yönde.

WEI’nin açıklayıcı makalesinin dört yazarı, bu tür bir API’nin nasıl çalışacağını açıklarken, kullanıcılar arasında gözetim ve ayrımcılıkla ilgili endişeler ortaya çıktı. Bazıları da düzenleyici kurumların onayını ve Google’ın bu öneriyi W3C Etik Kodları ile karşılaştırmasını talep etti.

Google Chrome’un yeni API planlarına yönelik eleştiriler artıyor

Brave’nin kurucu ortağı ve CEO’su (ve eski Mozilla CEO’su) Brendan Eich, tarayıcının Google’ın önerdiği API’yi desteklemeyeceğini belirtti ve bunu, Brave’nin devre dışı bıraktığı Google’ın Chromium’a eklediği diğer “gereksiz” özelliklere benzetti.

Firefox geliştiricisi Brian Grinstead, bir GitHub konusunda “Mozilla, bu öneriye karşıdır,” diyerek, dolandırıcılığı ve geçersiz trafiği tespit etmek için diğer yolların araştırılması gerektiğini önerdi.

Vivaldi geliştiricisi Julien Picalausa, Google geliştiricilerinin çalışmalarının sonucunu “zararlı” ve “tehlikeli” olarak nitelendirdi. Ancak Picalausa, biraz umut ışığı olarak, eğer Google bu API’ye yeşil ışık yakarsa, AB’nin neredeyse kesinlikle WEI API’nin etkilerini incelemek isteyeceğini öne sürdü.

Şimdiye kadar, Apple ve çalışanları bu konuda sessiz kalmış durumda. TechRadar sitesi, Google’ın planları hakkındaki düşüncelerini almak istemiş, ancak herhangi bir geri dönüş alamamış. Ayrıca site Google’dan, geçen haftaki yorumunu takiben ek bir açıklama yapmasını istemiş. O zaman bir şirket sözcüsü, programın durdurulduğunu ve erken tepkiler karşısında açıklayıcı makale yazarının yanıtını göndermiş: “Kullanıcı gizliliğine saygı gösteren, webin açık doğasını korurken ölçeklendirilmiş kötüye kullanım karşıtı da olan çözüm için iş birliğine açığız.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER