Teknoloji

Google Avrupa’da daha fazla yayıncıya ödeme yapacak

google find my device

Google Almanya, Macaristan, Avusturya, Fransa, Hollanda ve İrlanda’da bulunan 300’den fazla basın-yayın organıyla anlaşma imzaladı. Bu anlaşma sayesinde internet devinin arama sonuçlarında söz konusu kuruluşların haberlerinden kesitlere yer vermesi mümkün olacak. Şirket Avrupa’da daha fazla yayıncının içerikleri karşılığında ödeme almasını sağlayacak yeni bir aracın da duyurusunu yaptı.

Yayıncılar, Genişletilmiş Haber Ön İzlemesi (ENP) anlaşmasını barındıran yeni aracı Arama konsolunda bulabilecek. Burada anlaşmanın tam olarak neyi kapsadığına dair net bilgiler verilirken, programa katılım koşulları ve geri bildirim seçenekleri de mevcut olacak.

Google’dan yapılan açıklamada, program kapsamında sunulan tüm tekliflerin Avrupa Telif Hakları Yönetmeliği’ne uygun olduğu belirtildi. Katılımcılar Arama bölümünde neyin görüneceği konusunda tam kontrole sahip olacak. Tercihler de arzu edilen şekilde güncellenebilecek.

Avrupa Birliği tartışmalı telif hakkı yasasını 2019’da kabul etmişti. Söz konusu yasa, içerik toplayıcılarının belli bir uzunluğu geçen haber kesitleri için içerik sahiplerine ödeme yapmasını zorunlu hâle getirmişti.

Google bu yasayı uygulamaya koyan ilk ülkelerden biri olan Fransa’da önce haber ön izlemelerini arama sonuçlarından çıkarmış, daha sonrasında ise Avrupa genelinde yayıncılarla özel anlaşmalar imzalamaya başlamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER