İpucuManşetler

Google Asistan Türkçe ile neler yapılır? – Video

google asistan türkçe
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın sanal asistanı Google Asistan uzun zamandır kullanıcılara hizmet veriyor. Ancak bu hizmet henüz resmi olarak Türkçe dil desteğine sahip değil. Bu nedenle Türkiye’deki kullanıcılar veya Türkçe Google hesabı kullananlar Google Asistan’dan yararlanamıyor.

Ancak bu durum çok yakında değişmek üzere. Geçtiğimiz mayıs ayındaki I/O 2018 etkinliğinde yıl sonuna kadar Google Asistan Türkçe dil desteğinin geleceği belirtilmişti. Bunun üzerinden fazla zaman geçmeden Google Asistan Türkçe beta olarak sınırlı sayıda kullanıcıya açıldı. Görünüşe göre Google, daha fazla hesap için Google Asistan Türkçe desteğini etkinleştirdi. Bizim de elimizde bulunan Honor 8X’te eklenmiş olan Google hesabı için beklediğimiz Asistan desteği geldi.

Google Asistan Türkçe desteğinine etkinleştirilmesi için herhangi bir şey yapmanız gerekmiyor. Google, sıranız geldiğinde bu desteği sizin için de sunacaktır. Belki de, resmi destek duyurulduktan sonra siz de diğer kullanıcılarla aynı anda Türkçe sorgular ve komutların kolaylığından yararlanma imkanı bulacaksınız.

Yukarıdaki videoda, Google Asistan Türkçe ile neler yapılabileceğini çeşitli sorgular ve komutlarla gösteriyoruz. Honor 8X’te veya herhangi bir Android telefonda “Ok Google!” diye seslenerek veya Ana ekran simgesine hafifçe bastırarak Google Asistan arayüzünü açabilirsiniz. Ayrıca bazı telefonlarda Google Asistan’ı çağıran özel fiziksel tuşlar da mevcut.

Google Asistan’da Siri’dekine benzer, sohbet görünümünde bir arayüz mevcut. “Neler yapabilirim?” diye sorarak, yapabileceklerinizin bir özetini alabilirsiniz. Asistan’ın imkanlar menüsü epey geniş; mesaj göndermekten çağrı yapmaya, Google’da arama yapmaktan hatırlatıcı kurmaya, uçuş bilgileri sorgulamaktan dönüştürmeleri gerçekleştirmeye kadar birçok işlemi Google Asistan’a Türkçe soru sorarak veya komut vererek gerçekleştirebilirsiniz.

Videoda çeşitli sorular sorduk ve cevapları aldık. Örneğin önümüzdeki hafta İstanbul’da havanın nasıl olacağını sorduğumuzda, pazardan cumartesiye kadar olan hava durumu listeleniyor. “Peki ya yarın?” diye sorduğumuzda ise, Google Asistan önceki sorunun devamı bir soru sorduğumuzu anlıyor ve yarının hava durumunu karşımıza çıkarıyor. Bu da, Asistan’ın en güçlü yanlarından bir tanesi.

Yol tarifi almak için “Beşiktaş’a nasıl gidilir?” diye sormak yeterli olurken, tuttuğunuz takımın bu haftaki maçını veya Süper Lig puan durumunu da kolaylıkla alabilirsiniz.

Google Asistan aynı zamanda esprili bir kişiliğe sahip. Sizi güldürecek espriler yapabiliyor. Tabii ki, bu esprilerin bazılarının epey soğuk olduğunu belirtmeli, ancak öyle ya da böyle güldürdüğü de bir gerçek.

Google Asistan arayüzünde Google Lens için de bir kısayol mevcut. Google Lens sayesinde etrafta gördüğünüz metin, nesne, mekan gibi unsurları kamerayı doğrultarak tanımlayabilirsiniz. Daha sonra çeviri, web’de arama sonuçları alma gibi işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Videodaki işleme göre, Google Lens epey hızlı ve iyi biçimde çalışıyor.

Google Asistan Android telefon sahiplerinin hayatını epey kolaylaştıracak gibi görünüyor. Google Asistan iPhone’da da mevcut, ancak Google ilk etapta bunun desteğini verir mi, onu da zamanla göreceğiz. Google Asistan Türkçe ile hemen tanışmak için videomuzu mutlaka izleyin.

İLGİLİ HABERLER