Manşetler

Google Andromeda ile çalışan dizüstü bilgisayar ve tablet mi geliştiriyor?

google andromeda

google andromedaGoogle’ın Android ve Chrome OS’in birleşiminden oluşan yeni bir işletim sistemiyle çalışan yeni bir Pixel dizüstü bilgisayar üzerinde çalıştığı söyleniyor. Android Police ve 9to5Google gibi sitelerin verdiği bilgilere göre, Bison veya Pixel 3 gibi kod adlarıyla anılan bu cihazda, Google Andromeda olarak adlandırılan ve 2017’nin üçüncü çeyreğinde çıkması beklenen bir işletim sistemi çalışacak. Bunun yanı sıra, 9to5Google sitesi Huawei’nin yeni işletim sistemiyle çalışacak yeni bir Nexus tableti üzerinde çalıştığını iddia ediyor.

Her iki yayın organı da dizüstü bilgisayarın bir Chromebook olarak pazarlanmayacağını belirtiyor. Bunun yerine cihaz çok daha iddialı olacak, söz konusu üretkenlik olduğunda Windows ve macOS’e rakip olacak bir yazılımla çalışan, tam donanımlı bir dizüstü işlevini görecek. Dizüstü bilgisayarın 10 mm kalınlıklı bir gövdeye ve 12.3 inç ekrana sahip olması bekleniyor. Ekran kalemi desteği ve tablet moduyla kullanım gibi özellikleri de bulunacak. Teknik özelliklerle ilgili olarak Intel işlemci, iki adet USB-C portu, arka aydınlatmalı klavye, kuvvet algılamalı cam izleme dörtgeni gibi unsurlardan da söz ediliyor.

Yeni Nexus tabletle ilgili olarak ise fazla detay bulunmuyor. Ancak bu tabletin 7 inç ekran, 4 GB RAM gibi teknik bileşenlere sahip olacağı ve yine Andromeda işletim sistemiyle çalışacağı söylenmiyor. Popüler sızıntı kaynaklarından olan Evan Blass, bu ayın başlarında paylaştığı bir tweette yeni tabletin yıl sonuna yetişeceğini kaydetmişti.

Google bir süredir Android-Chrome OS hibridi cihazlar üzerinde çalışıyor ve Google Andromeda OS de bu çalışmaların somut bir meyvesi olacak gibi görünüyor. Bazı medya organları Google’ın Chrome OS’i daha popüler ve pazarda hakim olan mobil işletim sisteminin içine eklemeyi planladığı şeklinde haberler geçmiş, 2017’de de yeni işletim sistemiyle çalışan cihazların çıkacağı öngörüsünde bulunmuşlardı. Yeni Pixel dizüstü bilgisayarın gelecek yıl bu zamanlarda çıkacak olması ihtimali, Google’ın orijinal takvime uyduğunun bir işareti sayılabilir. Bunun yanında, 9to5Google sitesi Google’ın yeni işletim sistemini geçtiğimiz günlerde üretimi sonlandırılan Nexus 9 tablet ile test ettiğini öne sürüyor.

Gelecek hafta düzenlenecek Google 4 Ekim etkinliğinde Bison kod adlı cihaz, yeni Nexus tablet veya Google Andromeda işletim sistemiyle ilgili duyurular beklemeli miyiz? Durum biraz karışık görünüyor. Tüm işaretler bu etkinliğin yeni telefonlarla ve Android Nougat’ın gelecek fazıyla ilgili olduğunu gösteriyor. Bu nedenle Huawei Nexus tabletinin gösterimini bekleyebiliriz. Ne var ki, 2017’nin üçüncü çeyreğine daha çok zaman var. Yılın o zamanına kadar birçok gelişmeye tanık olabiliriz, belki Google’ın bu projeyi tamamen geri çekmesi de söz konusu olabilir. Her ne olursa olsun,   Google’ın önümüzdeki yıllarda bilişimle ilgili planladıkları hakkında heyecan duymak için her sebep geçerlidir

 

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER