Teknoloji

Google gelecek Android sürümünde şifrelemeyi standart haline getiriyor

google-logo-280613

Apple’ın ürünlerinde kullanıcı gizliliğine yönelik yeni yaklaşımını CEO Tim Cook tarafından kaleme alınan bir mektupla duyurmasının ardından Google da Android cihazlarındaki tüm kullanıcı verilerini şifrelemeyi planladığını açıkladı. Şirket tarafından The Washington Post’a yapılan açıklamada veri şifrelemesinin bundan böyle opsiyonel bir özellik olmayacağı ve aktivasyon sürecinin içinde bulunacağı ifade edildi. Google’ın bu kararı sonucunda cihaz üzerinde saklanan tüm veriler, doğru şifre bilinmediği takdirde erişilmez hâle gelecek.

Google’ın The Verge sitesine yaptığı açıklamada ise üç yılı aşkın bir süredir Android’de şifreleme seçeneğinin bulunduğu giriş anahtarları cihaz dışında saklanamadığı için verilerin yasal mercilerle paylaşıamadığı belirtildi. Şirket yeni Android sürümüyle birlikte şifrelemenin varsayılan olarak sunulacağının ve kullanıcıların özelliği aktif hâle getirmek için ekstra bir şey yapmasına gerek kalmayacağının altını çizdi.

Apple geçtiğimiz çarşama günü yayınladığı iOS 8 ile birlikte tüm kullanıcılarının verilerini şifrelemeye başlamış durumda. Kullanıcı verilerine erişmek için giriş kodunun etrafından dolaşamayacağını vurgulayan Apple, yasal mercilere bu tarz bir hizmet sunmamak için ihtiyaç duyduğu koşulları da oluşturmuş oldu.

Google Android L adını verdiği yeni Android sürümüne dair planlarını geçtiğimiz haziran ayında açıklamıştı. Material Design isimli yeni bir tasarım dilinin kullanıldığı Android L’de değişimin büyük kısmı görsel alanda gerçekleşirken, bazı yazılım destekleyicilerinde de önemli güncellemeler gerçekleştiriliyor. Android L için henüz ortada kesin bir yayın tarihi olmasa da, Google işletim sistemini yıl içinde yayınlamayı planladığını duyurmuştu.

İLGİLİ HABERLER