Teknoloji

Google yeni mobil ödeme sistemi Android Pay’i duyurdu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

android-pay-280515

Google, mobil ödeme pazarında şansını bir kez denemeye hazırlanıyor. Şirket yazılımcı konferansı I/O’da yeni mobil ödeme sistemi Android Pay’i resmen duyurdu. Android Pay, Android akıllı telefonlarda Google Wallet uygulamasının yerini alacak.

Android Pay ile uygulama içi satın almalar veya dokunma yoluyla yapılan ödemeler mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirilecek. Google Wallet uygulaması Play Store’daki varlığını sürdürecek olsa da, bu uygulamayla Android dışındaki platformlarda ödeme yapılacak. Örneğin Gmail aracılığıyla arkadaşına para göndermek isteyenler Google Wallet’tan faydalanacak.

Google’ın mobil ödeme çalışmalarının tarihine bakıldığında hırslı başlangıcın işin uygulama kısmında yerini hayal kırıklığına bıraktığı görülüyor. Android akıllı telefonlarda NFC ve kart emülasyonu gibi özellikler yıllardır bulunuyor. Ancak cihaz üreticileri ve mobil operatörlerle olan anlaşmazlıklar, Google Wallet gibi servislerin gerçek potansiyellerine ulaşmalarını engellerken, internet devinin bankaları ve kredi kartı şirketlerini ikna etmekte zorlanması da bir diğer problem olarak ön plana çıktı. Google’ın yaşadığı bu sıkıntılar, Apple’ın geç girdiği mobil ödeme pazarında büyük ivme kazanmasında önemli rol oynadı.

Google bu sefer işlerin farklı bir seyir izleyeceği konusunda oldukça umutlu. Android Pay’i ön yüklü şekilde sunacak olan şirket, İngilizcede “ödemek” anlamına gelen “pay” sözcüğünü servis adında geçirerek, Android telefon sahiplerine cihazlarıyla ödeme yapabileceklerini de hatırlatıyor. Ödül programlarıyla Android Pay’in cazibesini artırmayı planlayan şirket, bu sefer önemli finans kurumlarının desteğini de yola çıkarken almayı başarmış durumda.

Parmak izi tanıma özelliği bulunan telefonlarda, Android Pay’in kilidi bu özellik üzerinden kaldırılabilecek. Parmak izi tarayıcısı barındıran Samsung Galaxy Note 4 ve Galaxy S6 gibi cihazlarda Android Pay uygulamasının nasıl işleyeceği ise merak ediliyor. Çünkü en büyük Android cihaz üreticisi konumunda olan Samsung’un da kendi mobil ödeme sistemini geliştirmek için çalıştığı biliniyor. Bu durumun Google ve Samsung arasında yine bir gerilime yol açması sürpriz olmayacaktır.

Google, 10 Android cihazından 7’sinin Android Pay’e hazır olduğunu açıklarken, 700 bin mağazada Android Pay ile ödeme yapılabileceğini duyurdu.

 

İLGİLİ HABERLER