Teknoloji

Google Android Pay faaliyete geçti

android-pay-110915

Google, mobil cüzdan pazarındaki ikinci büyük girişimi olan Android Pay’i faaliyete geçirdi. Şirketten yapılan açıklamada Android Pay uygulamasının dağıtımına küçük bir grupla başlandığı belirtilirken, önümüzdeki haftadan itibaren NFC destekli ve Android 4.4 KitKat üstü sürümlere sahip çoğu cihaza Android Pay uygulamasının ulaştırılacağı ifade edildi. Cihazında Google Wallet uygulaması yüklü olan kullanıcılar, yakında Google Wallet’ı Android Pay’e dönüştürecek bir güncellemeye erişebilecek. Google Wallet’ı ayrı bir uygulama olarak yeniden yayınlayan Google, odak noktasını arkadaşlar ve aileler arasındaki ödemelere çevirmişti. Daha önce Google Wallet içinde tutulan sadakat programları, hediye kartları ve teklifler de Android Pay’e taşınacak.

Tıpkı Apple Pay ve Samsung Pay gibi, Android Pay de akıllı telefonlar aracılığıyla temassız ödeme yapılmasını sağlıyor. Visa, MasterCard, American Express ve Discover gibi kart şirketleri tarafından desteklenen program, ABD’de 10 Eylül itibarıyla faaliyete geçti. Bank of America, US Bank ve PNC gibi destekçi bankaların yanına kısa süre sonra CitiBank ve Wells Fargo’nun da eklenmesi bekleniyor. Apple gibi, Google da Android Pay’i destekleyen kredi kartı ve banka sayısının sürekli olarak artılacağının sözünü veriyor.

Hem Android Pay hem de Apple Pay NFC teknolojisinden faydalandığı için, Android Pay’i destekleyen restoran ve mağazaların listesi Apple Pay’i destekleyenlerin listesine oldukça benziyor. McDonald’s, Subway, Whole Foods, Walgreens, Rite Aid, Staples ve GameStop gibi restoran ve zincirler Android Pay’in ilk destekçileri arasında yer alıyor.

Google’dan yapılan açıklamada, Android Pay’in kullanım alanının ilk etapta sadece mağazalarda yapılacak fiziksel ödemelerle sınırlı olacağı belirtildi. Platformun kullanıcılara Android uygulamaları içinden alışveriş yapma imkanı sağlayan diğer yarısı ise yılın ilerleyen dönemlerinde faaliyete geçecek.

Google ve Apple, mobil cüzdan çözümleri için benzer bir güvenlik yaklaşımı izliyor. Android Pay, kullanıcıların kredi veya banka kartı numaralarını mağazalardan korumak için “tokenization” teknolojisinden faydalanıyor. Google kullanıcıların hassas ödeme verilerinin uyumlu Android cihazları içinde güvenli bir alanda saklandığını belirtirken, bu alanın neresi olduğunu söylemiyor. Samsung ise Android Pay’e kıyasla daha çok yönlü olan ve daha güvenli olduğunu iddia ettiği kendi mobil ödeme çözümü Samsung Pay’i kullanmakta ısrar ediyor.

İLGİLİ HABERLER