Teknoloji

Google Avrupa’da Android nedeniyle tekel soruşturmasına uğrayabilir

android-robot-logo

Reuters’in haberine göre, Avrupa Komisyonu Google’ın Android platformu hakkında bir tekel soruşturması başlatmaya hazırlanıyor. Komisyonun şimdiden mobil operatörlerine ve telefon üreticilerine bir anket yolladığı ve Google’ın bu şirketleri kendi servislerini kullanmaya zorlayıp zorlamadığı hakkında bir kanaat oluşturmaya çalıştığı belirtiliyor. Anket sorularından birinde Google’ın üreticilere üstü kapalı bir tehditte bulunup bulunmadığının sorulduğu, diğer sorularda gelir paylaşımı, uygulama mağazaları arası rekabet gibi konulara değinildiği iddia ediliyor. Komisyonun şirketlerden Google ile olan yazışma, anlaşma, sunum gibi belgeleri de talep ettiği söyleniyor.

Google’ın ücretsiz olarak sunduğu Android platformunu çoğu üretici kendi arayüzüyle ve belirgin değişikliklerle birlikte sunuyor. Özellikle Amazon ve Samsung’un işletim sisteminin ham halinden fazlasıyla farklı bir deneyim sağladıkları biliniyor. Amcak Reuters’in kaynağına göre, Android ekosistemine dahil olacak şirketler bir kontrat imzalayarak harita, müzik, e-posta ve takvim gibi kategoriledeki Google uygulamalarını ön yüklü olarak sunmayı kabul ediyor. Microsoft ve Nokia gibi şirketlerin geçtiğimiz yıl yaptığı şikayet başvurusunda da Google’ın belli çözümlerini ön yüklü olarak sunan üreticilerin Google’ın uygulama skalasının kalan kısmına da belirgin biçimde yer vermek zorunda kaldığı iddia edilmişti.

Daha önce Avrupa Birliği ile arama politikaları ve unutulma hakkı gibi olaylar yüzünden karşı karşıya gelen Google’ın şimdiki macerasının nasıl bir yöne gideceğini görmek için soruşturmanın resmileşmesini beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER