Bilim

Google’ın akıllı lensi gözyaşından glikoz ölçümü yapacak

Giyilebilir ürünler şu sıralarda çok moda, Google’ın son buluşu bu kavramın sınırlarının tahmin ettiğimizden çok daha ötede olduğunu gösteriyor.

google-akilli-lens-170114

Google’ın Google X ekibi kandaki glikoz seviyesini ölçen akıllı kontakt lens geliştirdi. Üstünde minyatürleştirilmiş yonga, sensör ve saç kılı inceliğinde anten gibi elektronik düzenek barındıran bu lens gözyaşı üzerinden glikoz ölçümü gerçekleştiriyor.

Google’ın blogunda konuyla ilgili olarak yayınladığı bir yazıda “İki katman yumuşak kontakt lens materyali içine yerleştirilen küçük bir kablosuz yonga ve küçültülmüş glikoz sensörü kullanarak glikoz seviyesini ölçen akıllı kontakt lensi şu anda test ediyoruz.” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz bir ifade yer alıyor. Test edilen prototiplerin saniyede bir okuma yapma yeteneğine sahip olduğu da belirtiliyor.

Ayrıca Google bu tasarıma küçük LED lambalar ve benzeri yapılar ekleyerek düşük veya yüksek glikoz miktarının kullanıcıya en hızlı ve kolay şekilde haber verilmesini de sağlamayı düşünüyor.

Google bu tarz bir akıllı lensi piyasaya sürmek için konusunda uzman iş ortakları aradığını da belirtiyor. Söz konusu ortaklar Google teknolojisini kullanarak akıllı kontak lens ve buna bağlı olarak çalışan, kullanıcının ve doktorunun ölçüm yapmasını mümkün kılan uygulamalar geliştireceğini ekliyor.

Bu tarz bir lens prototipinin sağlıklı olup olmayacağı, göze olumsuz bir etkide bulunup bulunmayacağı akla gelen ilk sorulardan bir tanesi olmalı. Google çeşitli klinik araştırma çalışmalarının çoktan tamamlanmdığını ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ile de görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. Yine de, böyle bir ürünün son kullanıcılarla buluşması için epey zaman var gibi görünüyor.

Geliştirilmekte olan bu lens prototipi fazlasıyla ilginç görünüyor, ancak alanında bir ilk olmadığını söylemek gerekiyor. Microsoft ve Washington Üniversitesi de 2011 yılında benzer bir projeye imza atmıştı.

İlgili >> Google Blog, Google+, Microsoft

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER