Teknoloji

Google AB’nin arama sonuçlarıyla ilgili tekel suçlamalarına yanıt verdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-logo-280613

Google, Avrupa Birliği tarafından “tekel oluşturacak uygulamalar gerçekleştirmek” ile suçlanmasının ardından resmi savunmasını yayınladı. İddiaların asılsız olduğunu belirten şirket, arama uygulamalarının müşterilerine zarar vermediğini savundu.

AB, resmi “İtirazlar Bildirgesi”nde Google’ı arama pazarındaki tekelinden faydalanarak rakiplerini ekarte etmek ve müşterilerine zarar vermekle suçlamıştı. AB’nin suçlamasında özellikle Google Alışveriş gibi servislerin kullanımına odaklanılmış ve Google’ın bu servise rakiplerine karşı avantaj sağladığı iddia edilmişti.

Google’ın baş hukuk müşaviri Kent Walker, bir blog yazısı ve video aracılığıyla yöneltilen suçlamalardan bazılarına yanıt vermeye çalıştı. Sundukları resmi savunmanın AB’nin endişelerinin yersizliğine dair kanıtlar barındırdığını söyleyen Kent Walker, trafik analizlerinden faydalanarak arama sonuçlarında rekabeti zedeledikleri iddiasına karşılık verdiklerinin altını çizdi.

Walker, Google’ın arama sonuçlarının AB tarafından ismi zikredilen şirketler için yüzde 227’lik bir serbest trafik artışı getirdiğini öne sürdü. Sonuçların “kullanıcıyla olan bağlantılarının maksimize edilmesi” amacıyla işlendiğini söyleyen Walker, bu sürecin değiştirilmesinin kullanıcıların zararına olacağını öne sürdü.

Google’ın savunması, AB ve şirket arasındaki mücadelenin daha uzun bir süre devam edeceğini gösteriyor. AB’nin Android için de bir inceleme başlattığını, ancak bu konudaki resmi suçlamaların henüz yapılmadığını hatırlatmakta fayda var. Arama sonuçlarıyla ilgili davanın ise yılın sonlarına doğru karara bağlanabileceği belirtiliyor. Dava sonucunda Google’ın milyarlarca dolar tazminat ödemek zorunda kalması ihtimaller arasında sayılıyor.

İLGİLİ HABERLER