Teknoloji

Google 2018’de cihaz satışlarından 3 milyar dolar kâr etmiş olabilir

google pixel

Pek çok teknoloji şirketinin öncelikli odak noktası donanım olsa da, cihaz satışlarında görülen dalgalanmalar nedeniyle pek çok şirket servis sektörüne de yönelmişti. Ancak Alphabet‘in çatısı altındaki internet devi Google için işler daha farklı bir seyir izledi. Google‘ın arama motoru bir çevrimiçi reklam imparatorluğunun ve YouTube ile Google Haritalar gibi popüler platformların doğuşuna öncülük etmişti. Uzun yıllar boyunca odak noktasında çevrimiçi servisleri tutan şirket, son zamanlarda donanım konusuna da daha fazla ağırlık veriyor. Analistler, Google’ın bu yöndeki çabalarının meyvesini almaya başladığını belirtiyor.

CNBC tarafından yayınlanan RBC Capital Markets‘tan Mark Mahaney‘in imzasını taşıyan analize göre, donanım satışları Google’ın 2018’deki toplam gelirine 8.8 milyar dolarlık bir katkı yaptı. Bu meblağ, şirketin toplam gelirinin yüzde 6’sına tekabül ediyor. Yıllık bazda bakıldığında ise Google’ın donanım gelirinin yüzde 65 oranında arttığı görülüyor.

2018’deki artışta Pixel serisinin önemli bir rol oynadığı ve bu serideki cihaz satışlarının Home serisini geride bıraktığı belirtiliyor. Ancak 2019 öngörülerinde ise farklı bir durum işaret ediliyor. Mahaney’e göre, 2019’da Google’ın akıllı hoparlör ve ekran satışlarından elde ettiği gelir telefon satışlarından elde ettiği gelire yaklaşık 2 milyar dolar fark atacak. Ancak Mahaney, uzun vadede bu durumun yeniden değişeceğini ve 2021’de donanım satışlarında aslan payını Pixel serisinin alacağını düşünüyor.

Google’ın donanım biriminin çatısı altında Pixel ve Home markalarının yanı sıra Nest markalı akıllı ev ürünleri de bulunuyor. Mahaney’e göre, bu birim 2018’de şirketin toplam kârına yaklaşık 3 milyar dolarlık bir katkı sağladı. Birimin kendi içindeki kâr marjı yüzde34 olsa da, şirketin toplam kârındaki payı yüzde 4 seviyesinde kaldı. Yaklaşık 3 milyar dolarlık birim kârı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 55’lik bir artış kaydedildiği anlamına geliyor. 2021 itibarıyla büyümenin yavaşlamasını öngören Mahaney, o yılki kâr artışının yüzde 16 seviyesinde olmasını bekliyor.

Google kendi markasını taşıyan cihazları sayesinde insanlara daha fazla reklam ulaştırabiliyor. Bu da donanımın şirket stratejisi içindeki önemini biraz daha artıyor. İnternet devinin donanım pazarındaki seçeneklerini artırıp artırmayacağını görmek içinse önümüzdeki süreci izlemek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER