Manşetler

Google 15 yaşına giriyor, arama ve mobil hizmetlerinde yeniliklere gidiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google bugün 15 yaşına giriyor. Arama devi yeni yaşına yeniliklerle birlikte giriyor. Mobil cihazlarda Google Arama deneyimini ve tasarımını güncelleyen arama devi iOS tarafına da Anımsatıcılar ve OK Google hizmetlerini sunuyor. Bilgi Grafiğinde yapılan iyileştirmeler ve Hummingbird adlı yeni arama algoriması da Google’ın duyuruları arasında bulunuyor.

google-mobil-arama-270913Aramadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Amit Singhal’in ev sahipliğinde Menlo Park’ta bir etkinlik düzenleyen Google yeniliklerin tanıtımını yaptı. Singhal, mobile özel Google Arama’nın birden fazla arama üzerinden bağlamsal hatırlamalarda bulunabileceğini kaydetti. Örneğin Android’de, art arda sorular sorduğunuzda Google da bu sorulara bağlam bazlı karşılıklar verebilecek.

Öte yandan mobil cihazlar için kart bazlı tasarım kullanımı artıyor. HTML tabanlı aramalarda da kart tasarımı kullanılacak. Ayrıca Bilgi Grafiği üzerinde de bazı iyileştirmeler yapılıyor. Google’ın konuyla ilgili olarak hazırladığı blog yazısında Bilgi Grafiği’nin yapılan güncellemeler sayesinde basit cevabı olmayan sorulara bile cevap verebilir hâle geleceği kaydedildi.

Telefonunuzu elinize alıp Google’a “Bana Empresyonist sanatçıları göster” dediğinizde, bu akıma mensup sanatçıları görebilir ve her biri hakkında daha fazla bilgi edinmek için derinlere dalabilir ve onların en meşhur eserlerine göz atabilirsiniz. Ayrıca Soyut çalışan sanatçılara atlamak da yenilenmiş filtreleme aracı sayesinde çok daha kolay hâle getiriliyor.

Mobil cihazlarda Google Arama besinlerle ilgili bilgileri de karşılaştırma tabloları ve filtrelerle sunmaya başlayacak, üstelik bunları kart tabanlı tasarımı terketmeden gerçekleştirecek.

Öte yandan Google Hummingbird adını verdiği yeni bir arama algoritmasını duyurdu. Aslında Hummingbird yaklaşık bir ay önce faaliyete geçmişti. Bunun aramalarda yüzde 90 oranında iyileşme sağlaması ve karmaşık sorulara bile karşılık bulması hedefleniyor.

Google Arama iOS uygulaması da çok yakında itme bildirimleri ve OK Google desteği kazanıyor. iOS kullanıcıları Arama uygulaması içinden haritalara bakabilecek, anımsatıcılar kaydedebilecek. Anımsatıcılar da uygulamanın gönderdiği bildirimler eşliğinde kullanıcılara zamanı geldiğinde gösterilecek.

Google iOS uygulamasının yeni versiyonunun önümüzdeki birkaç hafta içinde indirilebilir olacağını kaydetti. Üstelik itme bildirimleri çapraz platform desteğine de sahip olacakmış. Örneğin Nexus 7 üzerinde Google’a bir olayı anımsatması için komut verdiğinizde bu anımsatıcıya ait bildirimi iPhone üstünde alabileceksiniz.

Bu arada Google’ın 15 yaşına özel olarak hazırladığı bazı sürprizler de var. Google+ üzerinden yayınlanan fotoğraf albümü Google’ın 15 yıl içinde nasıl değiştiğini gösteriyor. Ayrıca bugün Google ana sayfasına girenleri oyun tadında eğlenceli bir doğum günü doodle’ı bekliyor.

google-arama-zaman-cizelgesi-270913

İlgili >> Google, Google+ (Fotoğraf Albümü)

İLGİLİ HABERLER