Teknoloji

Google yeni Gmail tasarımını mobil uygulamalarına götürüyor

gmail ios android

Google, yeni Gmail tasarımını iOS ve Android uygulamalarını kullanmaya götürmeye de başladı. Material Design adı verilen tasarım anlayışı doğrultusunda hazırlanan yeni görünüm Android’de geniş ölçekli olarak dağıtıma çıkarken, iOS’te süreç kademeli olarak ilerleyecek gibi görünüyor. Duyurusu geçtiğimiz ay yapılan yeni tasarım, Gmail’in mobil uygulamalarına masaüstü arayüzünde görülen unsurları getiriyor.

Google’ın son yıllardaki tasarım süreçlerini takip edenler, Material Design’ın sade ve temiz bir görünüm vadettiğini biliyor. Gmail özelinde bu sade ve temiz görünüm, arayüzdeki kırmızı renkli alanların kaldırılması ve yerini beyaz boşlukların almasıyla sağlanıyor. Ancak bu durum, Google’ın renklerden tamamen vazgeçtiği anlamına gelmiyor. Şirket olası tehlikeleri göstermek için kırmızı uyarı mesajlarından yararlanacak. Örneğin bir yemleme saldırısı veya virüslü bir e-postayla karşılaşıldığında ilgili gönderi kırmızı fonda paylaşılan bir uyarıyla gösterilecek. Bu şekilde tehlikeli bağlantılara tıklama oranının azalması amaçlanıyor.

Yeni tasarımla birlikte kullanıcılara ekler için ön izleme imkanı da sunuluyor. Bu sayede e-postaları tamamen açmadan içlerindeki eklere erişmek de mümkün hâle geliyor. Bu özellik, uzun e-posta zincirlerinde de işe yarıyor. Uygulamanın arama kutusunun içine yerleştirilen avatara dokunulduğunda ise farklı hesaplar arasında rahatlıkla geçiş yapmak mümkün hâle geliyor.

Gmail’de açılan iletiler de yeni tasarımla birlikte daha farklı görünüyor. Google’ın Pixel telefonlarında kullandığı ve Google Sans adını verdiği yazı tipi, Gmail’e de geliyor. Ana planda olmayan tasarım unsurlarından bazılarının kaldırılması sayesinde uygulamanın arayüzü eskiye kıyasla daha az dağınık bir görünüme kavuşuyor.

Gmail’in özünde yer alan özellikler ise değişmiyor. Uygulamada sosyal ağlardan gelen mesajlar ve promosyon amacıyla gönderilen e-postalar farklı sekmelerde gösteriliyor. Böylelikle ana gelen kutusu rahatlatılıyor. Çevrimdışı desteği de varlığını koruyor. Gmail iOS ve Android uygulamalarının yeni tasarımla tanışması, 2019 Mobil Dünya Kongresi öncesinde gerçekleşmesi nedeniyle önem taşıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER