Teknoloji

GIF formatının mucidi Steve Wilhite hayatını kaybetti

gif steven wilhite

Günümüzde internet dünyasının ve sosyal medyanın en önemli unsurlarından biri olan GIF formatının mucidi Steve Wilhite, hayatını kaybetti. Wilhite’ın eşi Kathaleen, America Online’ın baş mimarlarından biri olan eşinin 14 Mart’ta COVID-19 nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı. Wilhite, 3 Mart’ta 74. yaşını kutlamıştı.

Wilhite kariyerine ilk büyük ticari çevrimiçi hizmet sağlayıcısı olan Compuserve’de başladı. 1987’de Compuserve’de kariyerine devam ederken Grafik Yer Değiştirme Formatı veya yaygın bilinen kısaltmasıyla GIF’i icat eden Wilhite, böylelikle görsellerin düşük modem hızları için sıkıştırılmasını mümkün hâle getirdi.

GIF’ler yıllar sonra sosyal medyada duyguları aktarmanın ve görseller üzerinden iletişim kurmanın temel yöntemlerinden biri hâline geldi. GIF formatı günümüzde de grafik, çizim ve basit animasyonları göstermenin en kullanışlı yolları arasında yer alıyor.

2010’lu yıllarda sosyal medyanın yükselişine bağlı olarak GIF’in artan popülaritesi, kısaltmanın Oxford sözlüğüne girmesini sağladı. Bu popülariteye bağlı olarak, GIF’in nasıl okunması gerektiği tartışması da gündeme geldi. Wilhite, bu tartışmayı doğru telaffuzun “Jif” olduğunu söyleyerek sonlandırdığını düşünse de, hâlâ birbirinden farklı telaffuzlar duymak mümkün.

Wilhite, GIF formatını icat ettiği için 2013’te Webby Ödülleri’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görülmüştü. Eşi Kathaleen, bu ödülü almanın Steven’ı çok mutlu ettiğini, ancak bunun geç kalmış bir saygı gösterisi olduğunu belirtti. Wilhite’ın cenaze töreninin geçtiğimiz salı günü ABD’nin Milford şehrinde gerçekleştirildiği açıklandı.

İLGİLİ HABERLER