İncelemelerManşetler

General Mobile GM 6 İncelemesi

general mobile gm 6 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

General Mobile, geçtiğimiz şubat ayında düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde 2017’nin ilk amiral gemisi telefonu GM 6’yı dünya çapında duyurmuştu. Şık tasarımı optimum performans ve güncel Android sürümüyle buluşturan Türkiye’nin bu en yeni Android One telefonu 5 inç ekran, sekiz çekirdekli işlemci, 13 megapiksel arka kamera ve Android Nougat gibi özelliklerle uygun fiyata düzgün bir kullanım deneyimi sunuyor. Üstelik bunu VoLTE ve VoWiFi gibi, genellikle üst segment Android telefonlarda veya iPhone’larda gördüğümüz gelişmiş bağlantı özellikleriyle buluşturuyor. Telefonla ilgili detayları General Mobile GM 6 inceleme yazısında bulabilirsiniz.

General Mobile GM 6 video inceleme

General Mobile GM 6 inceleme: Tasarım

Geçen yılın giriş segmenti General Mobile telefonu GM 5, bir önceki yılın modeli General Mobile 4G ile hemen hemen aynı tasarıma sahipti. GM 6 ile birlikte tasarımda önceki iki telefona göre önemli değişikliklerin yapıldığını görüyoruz. Bununla birlikte General Mobile, bu telefonda 2016’nın orta segment telefonu GM 5 Plus’ın yolunu izliyor. GM 6, GM 5 Plus’ın daha kompakt bir versiyonu gibi görünüyor.

5 inç ekranı sayesinde nispeten düşük bir yüzey alanına sahip olan telefon tek elle rahatlıkla tutuluyor. Kavisli kenar çerçevesi ve yine arkada kenarlara doğru kavis yapan plaka sayesinde de telefonun ergonomisi artırılıyor. Arka yüzeyi kaplayan dokulu ve kenarlara doğru kavis yapan arka plaka da, GM 5 Plus’takiyle aynı. Bu plakanın yüzey sürtünmesi epey fazla, aynı zamanda dokulu bir yüzeye sahip. Böylelikle telefonun kullanım sırasında elden kaymasını önlüyor, terli veya ıslak ellerle bile rahat şekilde kavramak ve telefon görüşmeleri yapmak mümkün oluyor.

Ekranın altında parmak izi okuyucusunu da bünyesinde barındıran ana ekran tuşunu görüyoruz. Bu tuşun varlığına rağmen General Mobile ekran üstü Android kontrollerine de yer veriyor. Ekranın üst tarafında ahize hoparlörü, 5 megapiksel kamera ve sensör yer alıyor. Üst kenarda 3.5mm kulaklık jakı, alt kenarda microUSB portu ve hoparlör bulunuyor. Soldaki ses tuşları ve sağdaki güç butonu tek elle tutulduğunda zahmetsizce kullanılabilecek noktalara yerleştirilmiş.

Çıkarılabilir arka kapağın altında pil, microSD ve nanoSIM kart yuvaları bulunuyor. Arka kapağı yerine taktıktan sonra kenarlara iyice baskı uygulayın ki, kapak tamamen yerine otursun. Yine arkada 13 megapiksel kamera dikkat çeken ilk unsur oluyor, bunun yanında flaş yer alıyor. General Mobile ve Android One markalarını da arka kapakta görüyoruz. Her ne kadar bastırınca arka kapakta hafif bir oynama hissedilse, General Mobile GM 6 genel olarak sağlam ve kullanışlı gövdeye sahip olan bir telefon.

General Mobile GM 6 inceleme: Donanım ve Performans

General Mobile GM 6’da yer alan 5 inç, 1280 x 720 piksel çözünürlüklü ekran yeterli bir görüş sunuyor. Incell olarak adlandırılan teknolojinin kullanıldığı bu ekran yüzeye yakın görünümüyle görsel şıklığı artırıyor. Bununla birlikte ekranın dokunmalara ve hareketlere verdiği tepki de bir hayli hızlı. Yüksek kontrasta ve canlı renklere sahip olan ekranın geniş görüş açıları sunduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Film izlerken, çekilen fotoğraflara bakarken veya internette gezinirken bu ekran fazlasıyla tatmin edici olacaktır.

Ekranın altında yer alan parmak izi okuyucusu ise GM 6’nın ekran kilidini parola, PIN veya şifre yerine parmak iziyle açma fırsatı sunuyor. Parmak izi ekleme süreci saniyeler içerisinde tamamlanıyor, aynı şekilde parmak izi okuyucusu hızlı şekilde tepki veriyor ve ana ekrana anında ulaşmanızı sağlıyor. 5 farklı parmak izini telefona ekleyebilirsiniz. Parmak izi okuyucusunu ana ekran düğmesi olarak da kullanabilirsiniz.

General Mobile bu telefon için MediaTek ile işbirliği yapıyor ve bu donanım şirketinin dört çekirdekli, 1.5 GHz, 64-bit MT6737T işlemcisini kullanıyor. 3 GB RAM de bu işlemciye eşlik ediyor. Benchmark testlerinde GM 6 beklendiği gibi, giriş segmenti telefonların seviyesinde sonuçlar veriyor. Örneğin AnTuTu benchmark testinden 37 bin seviyesine puan alıyor. Pratikte ise bu donanım paketi GM 6 kullanıcıları için tatmin edici seviyede, günlük işleri rahatlıkla gerçekleştirmeye ve çoğu oyunu düzgün şekilde oynama fırsat sağlayacak performansı sunuyor. 3 GB RAM de düzgün bir çoklu görev deneyimine yardımcı oluyor.

32 GB dahili hafıza günümüzün akıllı telefonları için bir hayli yeterli. Üstelik GM 6’nın sunmuş olduğu Google destekli fotoğraf ve belge yedekleme özellikleri sayesinde bulut üzerinde depolama yapmak, yerel depolama alanında yer açmak mümkün. Yine de, fiziksel kapasiteden vazgeçmek istemeyenler için 128 GB’ye kadar kapasiteye sahip microSD kartlar destekleniyor.

GM 6 Kategori 4 LTE desteği sayesinde 4.5G şebekelerinden de en iyi şekilde yararlanma imkanı sunuyor, saniyede 150 megabite varan hızları teorik olarak destekliyor. GM 6’nın bir avantajı da Wi-Fi veya LTE üzerinden telefon görüşmeleri yapmaya olanak sağlayan, genellikle yüksek fiyatlı, üst segment akıllı telefonlarda gördüğümüz mobil iletişim teknolojilerini desteklemesi. VoLTE teknolojisi şu anda üç mobil operatör tarafından sunuluyor. VoWiFi ise Turkcell ve Vodafone tarafından sunuldu, Türk Telekom’un da faaliyete geçirmesinin eli kulağında diye biliyoruz. GM 6’yı kendi segmentinden ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi bu yeni nesil mobil ses teknolojileri oluyor. Böylelikle yüksek kalitede telefon görüşmeleri yapmak mümkün oluyor. Ayrıca şebekenin iyi çekmediği yerlerde Wi-Fi’dan yararlanarak görüşme yapmak da mümkün oluyor. Sonuç olarak GM 6, yeni nesil iletişim teknolojilerine de nispeten uygun fiyata erişme şansı sunuyor.

5 inç ekranı nedeniyle nispeten daha küçük bir yüzey alanına sahip olsa da, General Mobile’ın GM 6’ya 3000 mAh gibi yüksek kapasiteli bir pili sığdırdığını görüyoruz. Üstelik bunu 8.6 mm. gibi makul kalınlık sınırları içinde kalarak gerçekleştiriyor. 5 inç 720p gibi düşük profilli bir ekranın ve dört çekirdekli MediaTek işlemci gibi, yüksek güç tüketiminde bulunmayan bir işlemcinin varlığı sayesinde, GM 6 iyi bir pil performansı sunuyor. Uygun koşullarda ve fazla yoğun olmayan bir kullanımda bu telefon, tek şarjla iki güne varan çalışma imkanını yakalayacaktır.

GM 6 ses deneyimi konusunda da kendi sınıfının üstünde bir performans sergiliyor. Dolby desteğini doğrudan işletim sistemine entegre eden General Mobile, kullanıcılara ses profilini doğrudan bildirim panelindeki hızlı ayarlardan değiştirme imkanı veriyor. Telefonun alt kenarında yer alan tek hoparlör, ortalamanın üstünde bir şiddete sahip. Üstelik sesin çevresel etkisi, bas ve tiz seviyesi de oldukça iyi seviyede. Sadece GM 6’nın dahili hoparlörüyle film izleyebilir veya müzik dinleyebilirsiniz.

General Mobile GM 6 inceleme: Yazılım

General Mobile, Google ile yakın işbirliği içinde çalışıyor ve Android One adlı Google programının Türkiye’deki temsilcisi niteliğini taşıyor. General Mobile’ın Android telefonları Google’ın mobil işletim sistemi için geliştirdiği, üreticilerin veya mobil operatörlerin sunduğu özelleştirme ve uygulamaları içermeyen, “saf Android” olarak nitelendirilen bir kullanıcı arayüzüyle geliyor. Bununla birlikte Google’ın çıkardığı en son yazılım ve güvenlik güncellemeleri de Android One telefonlarına hızlı şekilde ulaştırılıyor. GM 6 ile kullanıcılar bu avantajlardan yararlanma fırsatı elde ediyor.

Android 7.0 Nougat ile yüklü gelen GM 6’da kullanıcıları sade, ancak bir o kadar kullanışlı bir kullanıcı arayüzü bekliyor. Deneyimin merkezinde Google’ın Gmail, Haritalar, YouTube, Duo gibi uygulamaları bulunuyor. Ana ekranda Google’ın uygulamalarının tek başına veya klasörler içinde baş köşeye kurulduğunu görebilirsiniz.

Bunun dışında General Mobile’ın da sunduğu çeşitli uygulamalar da mevcut. Örneğin GM Asistan cihaz yönetici uygulaması ile hafıza, RAM durumunu kontrol edebilir, telefonu hızlandırabilirsiniz. General Mobile’ın Google Play’de de ücretsiz olarak sunduğu Dosya Yöneticisi ise kullanışlı arayüzü sayesinde GM 6 sahiplerinin işine fazlasıyla yarayacaktır. Bunun dışında General Mobile, Google Fotoğraflar üzerinden sunulan sınırsız fotoğraf ve video depolama özelliğine de dikkat çekiyor. GM 6 ile çektiğiniz fotoğrafları ve videoları Google’ın Fotoğraflar servisinde saklayabilir, böylelikle telefonun dahili hafızasının sürekli yeni fotoğraflar ve videolar için boş tutulmasını sağlayabilirsiniz. Benzer şekilde Google Drive’da da dosyalarınızı yedeklemeniz mümkün. Bunun dışında Google’ın Gboard klavye uygulaması da GM 6’nın varsayılan sanal klavye seçeneği olarak sunuluyor. Bu klavye ile doğrudan Google’da arama yapabilirsiniz.

General Mobile GM 6 inceleme: Kamera

General Mobile GM 6’nın arkasında 13 megapiksel kamera bulunurken önde de 8 megapiksel çözünürlüklü ve LED flaşlı ikinci bir kamera bulunuyor. General Mobile, GM 6’da Google’ın Android One telefonlarında sunduğu standart Google Kamera uygulaması yerine özelleştirilmiş bir kamera uygulaması sunuyor. Kolay ve anlaşılır bir kullanıcı arayüzüne sahip olan bu uygulama fotoğraf ve video gibi temel çekim modlarını yanı sıra panorama, ön ve arka kameranın birlikte kullanıldığı, böylelikle çeken kişinin de fotoğrafa katılabildiği PIP modu da bulunuyor. HDR modunun da var olduğu kamera gayet hızlı şekilde çalışıyor, hızlı şekilde netliyor ve çekimi gerçekleştiriyor.

Ön kamera da LED flaşın yardımıyla düşük ışıklı ve karanlık ortamlarda bile detayları zengin selfie fotoğraflar çekme imkanı sunuyor. Video tarafında ise 1080p Full HD video kaydı sunuluyor. Bir önceki bölümde de belirttiğimiz gibi, varsayılan galeri uygulaması olan Google Fotoğraflar ile sınırsız depolama imkanına sahipsiniz. Çektiğiniz fotoğrafları bulutta yedekledikten sonra Google Fotoğraflar’ın bunları cihazınızdan silmesi de imkan dahilinde bulunuyor. Böylelikle yeni fotoğraflar ve videolar için cihazda otomatik olarak yer açılacaktır. Hiç üzülmeyin, fotoğraflar ve videolar cihazdan silinse de, Google Fotoğraflar üzerinden erişilebilir hâlde durmaya devam ediyor. Bunları sanki telefonunuzdaymış gibi açabilirsiniz.

GM 6’nın arka kamerasıyla çekilen fotoğraflar tahminlerimizin üzerinde ve bizi epey şaşırttı. Kendi sınıfından beklediğimiz performansın üstüne çıkan bu telefon etkileyici yakın plan ve portre fotoğraf çekimleri gerçekleştirebiliyor. Detayların gayet bol olduğu, etkileyici fotoğrafları bu telefonla çekmek mümkün. Düşük ışık performansı da hiç fena sayılmaz.

Video tarafında ise GM 6’nın arka kamerası vasatı aşmıyor. Görüntü kalitesi, renkler bakımından fena sayılmasa da, dengeleme sisteminin eksikliği nedeniyle videolar epey hareketli, el titremelerinin ve hareketinin etkileri görüntüde hissedilir derecede fazla. Belki General Mobile, yazılım güncellemesiyle bu durumu biraz daha iyileştirebilir.

General Mobile GM 6 inceleme: Sonuç

General Mobile tüketicilere sunduğu yüksek fiyat-performans oranlı Android telefonlarıyla biliniyor. Son yıllarda bunun yanına bir de Android One programı sayesinde hızlı şekilde güncellenen bir telefona sahip olma fırsatını da ekledi. Bu iki unsur GM 6’da da mevcut ve zaten daha en baştan bu sayede bu yeni Android telefonu çekici bir seçenek hâline geliyor. Şık ve kullanışlı tasarımı sayesinde rahat bir kullanım ve taşıma imkanı sunması, buna ek olarak sahip olduğu 1099 TL’lik fiyata göre makul teknik özellikler GM 6 sahiplerini tatmin edecektir. Düzgün bir kamera performansı, iki güne varan pil ömrü, bununla birlikte VoWiFi, VoLTE gibi 4.5G ile hayatımıza giren ve rahat iletişim imkanı sunan kablosuz bağlantı teknolojileri de GM 6’yı daha çekici hâle getiren unsurlar olarak sıralanıyor.

İLGİLİ HABERLER