DosyaManşetler

Galaxy Tab 3 ve Galaxy Note karşı karşıya: Hangi üyeyi tercih etmeli?

Samsung Android işletim sistemli tablet serisi Galaxy Tab’in üçüncü neslinin yeni üyelerini tanıttı. 8.0 ve 10.1 inç’lik ekranlara sahip oaln Galaxy Tab 3 tabletler de nisan sonunda tanıtılan 7 inç’lik tablete katılmış oldu. Böylelikle Samsung’un üç popüler büyüklükte de birer ürünü bulunur hâle geldi.

galaxy-note-vs-galaxy-tab-3-030613

Bu arada Samsung’un Galaxy Note serisi içinde yer alan 8 ve 10.1 inç ekranlı Galaxy Note 8.0 ve Galaxy Note 10.1’i de unutmamak gerek. Aslında bu tabletler de Samsung’un Galaxy Tab serisi ürünleriyle doğrudan rekabet ediyor. Tablet satın almak için Samsung markası üzerinde karar kılanların bir de bu iki seri arasında seçim yapması gerekebilir. En iyisi bu iki sınıfı karşılaştırıp aradaki benzerliklere ve farklılıklara değinelim:

İşlemci ve Bellek

Galaxy Tab 3’ün 8.0 inç’lik modelinde 1.5 GHz’lik çift çekirdekli işlemci bulunurken, 10.1 inç’lik modelde ise 1.6 GHz hızında çalışan işlemci birimi yer alıyor. Galaxy Note 10.1’de ise 1.4 GHz dört Cortex A9 çekirdekli işlemci yer alıyordu. Bu açıdan Galaxy Note 10.1’in bir adım önde olduğunu söylemek gerekiyor.

Galaxy Tab 3’te Android’in daha güncel bir sürümü bulunsa ve bu durum pratikte şartları daha düzgün hâle getirse de, ek çekirdeklerin de hız anlamında Galaxy Note 10.1’e avantaj sağladığını söylemek gerek.

Bellek tarafına baktığımzıda da Galaxy Tab 3 8.0’da 1.5 GB RAM yer aldığını görüyoruz. Galaxy Tab 3 serisinin diğer üyelerindeyse 1 GB RAM yer alıyor. Galaxy Note serisinde de 2 GB RAM görüyoruz.

Ekran

Galaxy Tab 3’te 1280 x 800 piksel çözünürlüklü ekran yer alıyor. 7.0, 8.0 ve 10.1 inç ekranlı tüm seçeneklerde çözünürlük değeri aynı. Bu da Galaxy Tab 3 serisinin daha büyük boyutlu üyelerine doğru gidildikçe piksel yoğunluğunun düştüğü anlamına geliyor.

Galaxy Note 10.1’de yer alan 10.1 inç ekran da aynı çözünürlüğü barındırıyor. Galaxy Note 8.0’da da aynı çözünürlükte ekran var. Hem Galaxy Tab 3 hem de Galaxy Note serilerinde akıllı telefonlarda gördüğümüz Super AMOLED ekranlar yerine TFT tercih ediliyor. Sonuç olarak her iki serinin cihazları da hemen hemen benzer görsel kalite sunuyor.

S Kalem

Galaxy Tab 3 ve Galaxy Note serisi tabletleri birbirinden ayıran en önemli noktalardan bir tanesi ikinci serinin S Kalem olarak adlandırılan kapasitif kalemlerle kullanılabilmesi, böylelikle ekran üzerinde kalemle not alma ve çizim yapma işlemlerinin yapılabilmesi.

İşletim Sistemi

Galaxy Tab 3’te Android 4.2 Jelly Bean yüklü geliyor. Bu da Galaxy Note 10.1 ve Galaxy Note 8.0’da yüklü gelen Android 4.1’den daha güncel sürümün kullanıldığı anlamına geliyor.

Bu arada Galaxy Note ailesine son zamanlarda gelen Jelly Bean güncellemesiyle birlikte performans anlamında olumlu yönde değişmeler olduğu söyleniyor. Bu arada Galaxy Note serisinde Android işletim sisteminin üzerine eklenmiş çeşitli not alma ve çizim yapma uygulamalarının bulunduğu da dikkat çekiyor.

Depolama

Galaxy Tab 3 üyelerinin 16 GB ve 32 GB’lık versiyonları bulunuyor, her bir üyenin depolama kapasitesi de microSD kartlarla daha da artırılabiliyor. Galaxy Note 10.1 ise bu alanda 64 GB’lık versiyonuyla ve buna ek olarak barındırdığı microSD kart yuvasıyla liderliği elinde tutuyor. Bu da Galaxy Note 10.1 sahiplerinin cihazlarına daha fazla içerik depolayabileceği anlamına geliyor. Galaxy Note 8.0’da ise en fazla 32 GB’lık depolama alanı bulunuyor, ayrıca buna ek olarak microSD kart yuvasıyla genişleme imkanı da sunuluyor.

Batarya

Galaxy Tab 3 serisinin üstlerine doğru ilerledikçe batarya ömrü daha da iyileşiyor. 7 inç’lik versiyonda 4000 mAh kapasiteli batarya yer alırken 8 inç model 4450, 10.1 inç model ise 6800 mAh kapasiteli pil içeriyor. Galaxy Note 10.1 ise 7000 mAh kapasiteli batarya ile Galaxy Tab 3 serisini mağlup ediyor. Tabii ki, bu rakamlar pille çalışma süresi bakımından Galaxy Note 10.1’e bir avantaj sağlamayabilir, ne de olsa bu tablette daha fazla çekirdek bulunuyor, bu da daha hızlı pil tüketimi anlamına gelebilir.

Galaxy Note 8.0’da da 4600 mAh kapasiteli batarya bulunuyor. Tabii ki, bu dört çekirdekli işlemci taşıyan tablette de ek çekirdekler pil tüketimi açısından dezavantaj oluşturabilir.

Kamera

Galaxy Note ve Galaxy Tab 3 serileri arasındaki en büyük fark olarak kamera gösterilebilir. Galaxy Tab 3 serisinin tüm üyelerinin arkasında 3 megapiksel, önünde de 1.3 megapiksel kamera yer alıyor.Galaxy Note 10.1’in arkasında 5 megapiksel, önünde 1.9 megapiksel; Galaxy Note 8.0’ın arkasında da 5 megapiksel, önünde ise 1.3 megapiksel kamera bulunuyor. Bu durum Galaxy Note serisi tabletlerin daha yüksek çözünürlüklü çekim yapabildiği anlamına geliyor. Tabii ki, çözünürlüğün bir fotoğrafın kalitesini belirlemek için tek başına yeterli olmadığını söylememiz gerek.

Bağlantı

Samsung, Galaxy Tab 3’ün LTE destekli versiyonlarını da satacak. Ancak Türkiye’de LTE şebekeleri henüz kurulmadığı için bizi daha çok 3G desteği ilgilendiriyor. Zaten Samsung da bu tableti 3G desteğiyle satacak, Türkiye’ye de bu bağlantı özelliğini barındıran modeller gelecektir.

Galaxy Note 10.1’in de 3G versiyonu bulunmakla birlikte sadece Wi-Fi destekli versiyonu da bulunuyor.

Sonuç

Galaxy Tab 3 serisi üyelerinin fiyat bilgileri henüz kesinleşmediği için bir karşılaştırma yapmayı uygun bulmadık. Ancak Galaxy Note serisinin üyeleriyle karşılaştırıldığında Galaxy Tab 3 serisinin her bir üyesinin fiyatının Galaxy Note serisinde ekran büyüklüğü bakımından karşı gelen muadiline göre biraz daha düşük olmasını bekleyebiliriz.

Tabii ki, Galaxy Note 10.1’in bir seneyi doldurmaya yakın olduğunu ve yakında yeni bir versiyonun beklendiğini söylemek gerek. Bu da Galaxy Note 10.1’in fiyatının birkaç ay öncesinden daha uygun olduğu anlamına geliyor.

Performans ve üretkenlik bakımından Galaxy Note 10.1 ön plana çıkıyor. Ancak Galaxy Tab 3 serisinin yeni üyelerinin de tasarım bakımından bir hayli çekici göründüğünü, Galaxy S4’ün tasarımını ve inceliğini yansıttığını söylemek gerek. Eğer çizimle çok fazla işiniz yoksa, daha çok internette gezinmek ve multimedya içerik tüketmek derdindeyseniz, Galaxy Tab 3 serisinin bir üyesi işinizi daha fazla görebilir.

[Görsel – Pocket-lint]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER