Teknoloji

FTX kripto borsasının kurucusuna rüşvet suçlaması

sam bankman-fried ftx

Çöken FTX kripto para borsasının kurucusu Sam Bankman-Fried, şimdi rüşvet gibi başka bir suçlamayla daha karşı karşıya bulunuyor. ABD Adalet Bakanlığı tarafından salı günü yayımlanan bir iddianamede, Bankman-Fried’in “bir veya birden fazla Çin hükümet yetkilisine en az 40 milyon dolarlık rüşvet verilmesini onayladığı ve yönlendirdiği” belirtiliyor.

Rüşvetin amacı, FTX’in kardeş şirketi Alameda ile ilişkilendirilen ve 1 milyar dolardan fazla kripto para içeren hesapların bazılarının dondurulmasını engellemek için Çinli yetkilileri ikna etmeye çalışmaktı. Adalet Bakanlığı’na göre, tüm bu olaylar 2021 Kasım ayında gerçekleşti ve Bankman-Fried, Alameda’nın “iş elde etme ve sürdürme” amacıyla fonlara erişmek istiyordu. İddianamede, Bankman-Fried’in, fonların dondurulmasını önlemek için “sayısız yöntem” denedikten sonra sonunda rüşvet vermeye başvurduğu ve bu sayede fonların açılmasını sağladığı belirtiliyor.

İddianameye göre, “Hesapların dondurulmasının kaldırıldığına dair onay alındıktan sonra, Bankman-Fried rüşveti tamamlamak için kripto para biriminde onlarca milyon doların daha aktarılmasını onayladı. Alameda, dondurulan kripto parayı ek Alameda ticaret faaliyetini finanse etmek için kullandı.”

Rüşvet suçlamasının yanı sıra, Bankman-Fried’in yeni kefalet koşulları, kripto para kurucusunun bir akıllı telefon kullanmasını yasaklıyor. Yeni düşük teknolojili telefonu, Bankman-Fried’in kefaletle serbest kaldıktan sonra meslektaşlarıyla iletişime geçmeye çalıştığı iddia edilen internete veya Signal’e erişemeyecek. Ayrıca, Bankman-Fried mevcut dizüstü bilgisayarını teslim etmek zorunda kalacak ve bu bilgisayar, sadece YouTube, Wikipedia ve Netflix gibi belirli web sitelerine erişime izin verecek şekilde yapılandırılacak. Yani artık League of Legends oynanamayacak.

Geçtiğimiz aralık ayında Bankman-Fried, para aklama ve dolandırıcılıkla suçlanarak tutuklandı. Bankman-Fried, kısa süre sonra 250 milyon dolarlık kefaletle serbest bırakılsa da, federal savcılar şubat ayında dört yeni suçlama daha getirdi, bunlar arasında yeni banka dolandırıcılığı ve para aklama suçlamaları ile değiştirilmiş kampanya finansmanı suçlamaları yer alıyor.

FTX kripto borsasının çöküşü ve kurucusu Sam Bankman-Fried’in karıştığı skandallar, kripto para dünyasında büyük yankı uyandırıyor. Son olarak ortaya çıkan rüşvet suçlaması ve kefalet koşullarındaki sıkı önlemler, Bankman-Fried ve FTX’in geleceği üzerinde büyük bir gölge bırakıyor. Bu olaylar, kripto para endüstrisindeki düzenleyiciler ve yatırımcılar için de bir uyarı niteliği taşıyor ve sektörde daha sıkı denetimlerin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İLGİLİ HABERLER