Teknoloji

Foxconn’un kârı iPhone X üretimindeki sıkıntılar nedeniyle düştü

foxconn hindistan

foxconn iphone xApple’ın en büyük üretim ortağı olan Foxconn, yılın üçüncü çeyreğini 700 milyon dolar kârla tamamladı. 2016’nın üçüncü çeyreğini 1.06 milyar dolar kâr ile kapatan şirket, yıllık bazda yüzde 39’luk bir düşüş yaşadı. Söz konusu oran, Tayvanlı şirket için küresel kriz döneminden bu yana en büyük düşüş anlamına geliyor. Foxconn iPhone X üretimindeki sıkıntılar nedeniyle kayda değer bir kâr kaybı yaşadı.

Foxconn üretim kapasitesinin yarısından fazlasını Apple için kullanıyor. Şirket, Apple’ın yeni gözde telefonu iPhone X’un da tek üreticisi konumunda. Ancak bileşen tedariğinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Foxconn, kârlılık seviyesini koruyacak ölçüde iPhone X üretimi gerçekleştiremedi.

OLED ekran panellerinin sadece Samsung’dan tedarik edilebilmesi ve Face ID biriminin üretim sürecinde yaşanan teknik zorluklar, söz konusu sıkıntılar sıralamasında başı çekiyor. Geçtiğimiz ay çıkan haberlerde, Apple’ın 2017 sonuna kadar sadece 20 milyon iPhone X sevkiyatı gerçekleştirebileceği ve bunun öngörülen rakamın yarısına tekabül ettiği belirtilmişti.

iPhone X üretimi, Foxconn’un operasyon maliyetlerinde yüzde 16’lık bir artışa neden oldu. Daha kolay üretilen iPhone 8 ve iPhone 8 Plus ise potansiyel alıcılar tarafından ikinci plana atıldı. Asya’da Huawei ve Vivo gibi şirketlerin ürettiği iPhone benzeri cihazlar da satışları etkiledi.

Foxconn iPhone X sayesinde kârını tekrar artırabilir

Foxconn iPhone X yüzünden yaşadığı kâr düşüşünü yine iPhone X sayesinde tersine çevirebilir. iPhone X’a olan ilginin yüksekliği ve akıllı telefonun satıldığı ülkelerin sayısının artması, Foxconn’a yeniden yüksek kâr marjı yakalama fırsatı verebilir.

İLGİLİ HABERLER