Teknoloji

Firefox VR desteğine kavuşuyor

firefox vrGeçtiğimiz haziran ayında hız artışıyla birlikte yeniden elden geçirilmiş olan Firefox şimdi özellik bakımından bir adım öteye geçiyor. 8 Ağustosta, yani bugün yayınlanacak Firefox 55 ile birlikte VR desteği geliyor. Firefox VR desteğiyle birlikte Google Chrome ve Microsoft Edge gibi tarayıcıların arasına katılıyor. Bu iki internet tarayıcısı geçen yıl web tabanlı sanal gerçeklik işlevlerini desteklemeye başlamıştı.

Web tabanlı VR özelliği Firefox’ta tüm Windows kullanıcıları için sunulacak. Tabii ki, bu kullanıcıların HTC Vive veya Oculus Rift sanal gerçeklik başlıklarından birine sahip olması gerekiyor.

Mozilla bir süredir WebVR adlı standart ile ilgili çalışmalar yapıyordu. Bu standart internet tarayıcılarına sanal gerçeklik deneyimleri kazandırıyor. Bu özellik, Mozilla’nın internet tarayıcısının sürüm öncesi versiyonu olan Firefox Nightly sürümü aracılığıyla teste sunulmuştu. Ayrıca bağımsız geliştiricilerin geliştirdiği ve Mozilla’nın desteklediği tarayıcı motoru olan Servo üzerinden de kısıtlı erişilebilirliğe sahipti.

Her ne olursa olsun, Firefox rekabette Chrome’dan geri görünüyor. Geçtiğimiz şubat ayında web tabanlı VR özelliğine kavuşan internet tarayıcısı, şu anda VR platformlarında en fazla kullanılan tarayıcı olma özelliğini taşıyor. Chrome ile HTC Vive, Oculus Rift ve ayrıca Google’ın Cardboard ve Google Daydream başlıklarını kullanarak VR içerik tüketmek mümkün oluyor.

Öte yandan Firefox 55’te şu anda hâlâ beta testleri devam eden yeni bir araç, Firefox Screenshots da bulunuyor. Bu özellik sayesinde alınan ekran görüntüleri doğrudan buluta kaydediliyor, daha sonra panoya kopyalanıyor. Ekran görüntüleri iki hafta boyunca otomatik olarak tutuluyor. Elle müdahale ederek daha uzun süre boyunca tutmak da mümkün oluyor.

İLGİLİ HABERLER