Teknoloji

Figma, halka açılmak için başvurdu ve yapay zekâ yatırımlarını artırma sözü verdi

figma

Tasarım sürecinde ortak çalışmayı kolaylaştıran Figma, halka arz başvurusunu yaptı. ABD’de New York Borsası’nda FIG koduyla işlem görecek olan şirket, gelirini artırırken yapay zekâ temelli yeni çözümlere de odaklanıyor. Önceki yıllarda Adobe ile birleşmesi gündeme gelen şirket, artık bağımsız bir şekilde büyüme yoluna gidiyor.

Figma, Nisan 2025’te ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) gizli şekilde yaptığı başvurunun ardından halka arz sürecine resmî olarak geçti. Şirketin 2025’in ilk çeyreğinde 228,2 milyon dolarlık (yaklaşık 7,3 milyar TL) gelir elde ettiği görülüyor. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %46’lık bir artışı işaret ediyor. Net kâr da aynı dönemde üç katına çıkarak 44,9 milyon dolara (yaklaşık 1,4 milyar TL) yükseldi. Figma’nın kullanıcı sayısı şu an yaklaşık 13 milyon düzeyinde ve bunların çoğu kurumsal abonelikler üzerinden sisteme erişiyor.

2022 yılında Adobe, Figma’yı 20 milyar dolara satın almak istemiş, ancak İngiltere ve Avrupa Birliği düzenleyici kurumlarının baskısı nedeniyle bu girişim sonuçsuz kalmıştı. Bu süreç sonunda Adobe, anlaşmayı feshederek Figma’ya 1 milyar dolarlık (yaklaşık 32 milyar TL) bir tazminat ödedi. Bu gelişme sonrası yönünü halka arz sürecine çeviren şirket, The Verge’e verdiği demeçte “ya satılırsınız ya da halka açılırsınız” açıklamasıyla bu kararın sinyalini daha önce vermişti. Halka arz işlemi, Morgan Stanley, Goldman Sachs ve J.P. Morgan gibi büyük yatırım bankaları tarafından yürütülüyor. Şirketin halka arzdan elde edeceği gelirle operasyonlarını genişletmesi bekleniyor.

Figma son dönemde yalnızca tasarım alanına değil, aynı zamanda yazılım geliştirme, pazarlama ve çizim gibi farklı kategorilere yönelik araçlar da sunmaya başladı. Bunun yanında, kendi sistemlerine bağlı çalışan yapay zekâ modellerine erişim imkânı tanıyarak kod üretim sürecinde verimi artırmayı hedefliyor. Şirketin sunduğu bu yeni hizmetler, tasarım dışındaki kullanıcı gruplarının da ilgisini çekiyor. Yapay zekâ yatırımlarının, kısa vadede şirketin operasyonel verimliliğini sınırlayabileceği belirtilse de, uzun vadede iş akışlarının değişmesine katkı sağlayacağı öngörülüyor. Figma, yapay zekâ temelli altyapı geliştirmeye yönelik harcamalarını bu yıl kayda değer biçimde artırmış durumda.

Figma’nın yazılım altyapısında yapay zekâya daha fazla yer veriliyor

Geliştirici ekiplerin kod yazarken zaman kazanmasını hedefleyen Figma, yapay zekâ için ayırdığı bütçeyi artırmaya devam ediyor. Şirket, tasarım sunucularına bağlanan yapay zekâ sistemleriyle üretkenliği desteklemeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda araştırma ve geliştirme giderleri 2025’in ilk çeyreğinde 17,2 milyon dolar yükseldi. Harcamanın büyük bölümü personel ücretleri ve yazılım lisansları gibi kalemlere ayrıldı. Tüm bunların yanı sıra Figma’nın özellikle ekip içi iş birliğini kolaylaştıran yapısını koruyarak yeni kullanıcı kitlelerine ulaşmayı hedeflediği belirtiliyor.