EğlenceTeknoloji

FIFA EA’in futbol oyunlarındaki hakimiyetinden rahatsız

ea fifa 22

EA sahip olduğu lisanslar sayesinde futbol oyunları pazarında ciddi bir avantaja sahip. Bu durumdan rahatsız olan sadece EA’in rakipleri değil gibi görünüyor. Eurogamer sitesinin haberine göre, FIFA bir açıklama yayınlayarak futbol oyunlarının ve e-spor haklarının sadece “her şeyi sömüren” tek bir tarafın kontrolünde olmaması gerektiğini belirtti.

Bu açıklamanın EA’e fırlatılmış bir taş olduğunu anlamak pek zor değil. FIFA’nın oyun ve e-spor seçeneklerini genişletmek için geliştiriciler, yayıncılar ve çeşitli gruplarla görüşmeler yürüttüğü de konuşulanlar arasında yer alıyor.

FIFA’nın açıklamasında, bu açılımın gelecek fırsatlardan alınacak faydayı maksimum seviyeye çıkaracağı belirtildi. Buna ek olarak, FIFAe markası altında e-spor turnuvaları düzenlenmeye devam edileceği de vurgulandı.

FIFA’nın açıklamasının zamanlamasının ilginç olduğunu söylemek gerekiyor. FIFA’yla EA arasındaki mevcut lisans anlaşması, 2022’de Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası sonrasında sona erecek. The New York Times’ın haberine göre, taraflar arasındaki yeni anlaşma görüşmeleri de şu an için pek iyi gitmiyor. FIFA’nın oyunlardan aldığı mevcut payı iki kattan fazla artırmak istediği belirtilirken, aynı zamanda EA’in haklarını sınırlamaya çalıştığı söyleniyor. Oyunların hâlihazırda FIFA’ya 4 yılda 1 milyar dolardan fazla para kazandırdığını belirtmekte fayda var.

EA’in ise futbol oyunları için yeni isim seçeneklerini değerlendirdiği, arena tabanlı turnuvalar ve NFT’ler gibi yeni konseptleri gündeme aldığı biliniyor. Şirketin oyunlara gerçek maçların özet görüntülerini ekleyebileceği de konuşuluyor.

FIFA ve EA arasındaki görüşmelerin bu yılın sonu itibarıyla sonuçlanması bekleniyor. The New York Times’ın haberinde EA’in EA Sports FC markasını ön plana çıkarabileceği belirtiliyor. İddialarla ilgili olarak şu an için FIFA’dan veya EA’den bir açıklama gelmiş değil.

İLGİLİ HABERLER