Teknoloji

FBI Arkansas’taki davada iPhone ve iPod kilidinin açılmasına yardım edecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

fbi iphone

FBI, geçtiğimiz hafta San Bernardino cinayeti zanlısı Syed Farook’a ait iPhone’un kilidini Apple’ın yardımı olmadan açabileceğini açıklamış ve bu hafta itibarıyla da Apple’a yasal yollarla ilettiği yardım talebini geri çekmişti. Kurum, elindeki güçten başka davalarda da faydalanmaktan geri kalmayacağını da vakit kaybetmeden ortaya koydu. Görünen o ki, FBI iPhone kilidini açmaktan fazlasıyla keyif alıyor.

ABC News’in Associated Press kaynaklı haberine göre, FBI ABD’nin Arkansas eyaletinde işlenen bir cinayetin aydınlatılmasında etkili olabileceği düşünülen bir iPhone ve bir iPod’un kilidinin açılmasına yardım edecek. Kız arkadaşının ebeveynlerini öldürmekle suçlanan 18 yaşındaki Hunter Drexler’ı yargılayan heyetin savcısı Cody Hiland’ın talebi üzerine harekete geçen FBI, olayın çözümünde rolü olacağı belirtilen iPhone ve iPod’un kilidini açmaya ve cihazlardaki bilgilere ulaşmaya çalışacak. Dava kısa bir süre önce önümüzdeki haziran ayına ertelenmişti.

Drexler ve 15 yaşındaki Justin Staton, geçtiğimiz temmuz ayında Robert ve Patricia Cogdell’i öldürmekle suçlanıyor. Her iki şüpheli de suçlu olmadıklarını iddia ederken; Drexler’in avukatı Patrick Benca, ne müvekkilinin ne de kendisinin söz konusu telefondaki verilerden ötürü endişe duyduğunu belirtti. Savcılar ise Staton’ın cinayeti planlarken mercek altındaki iPod’u kullandığını öne sürüyor.

Apple ve FBI arasındaki uzun soluklu hukuk mücadalesinin ardından ortaya çıkan bu gelişme, şifreleme konusundaki tartışmanın kısa sürede sona ermeyeceğini gösteriyor. Zamanında Apple kendisine yardım ettiği takdirde sunulan yardımdan başka davalarda faydalanmayacağını belirten FBI, San Bernardino olayında kendi çözümünü oluşturunca elindeki güçten başka davalarda da yararlanmaktan çekinmeyeceğini vakit kaybetmeden göstermiş oldu.

İLGİLİ HABERLER