Manşetler

Facebook yeni beğen butonu seçeneklerini tüm kullanıcılarına sunuyor

facebook yeni begen butonu

Facebook, bir yıldan uzun süren geliştirme çalışmalarının sonucunda yeni beğen butonu seçeneklerini tüm kullanıcılarının Haber Kaynaklarına getiriyor. Söz konusu butonların devreye girmesiyle birlikte Facebook kullanıcıları, arkadaşlarının paylaşımlarına “beğenmek” dışında bir yolla da reaksiyon gösterebilecek. Beğen butonuna uzun süre basıldığında kullanıcıların karşısına çok beğenmeyi, gülmeyi, şaşırmayı, kızmayı ve üzülmeyi sembolize eden emojiler çıkacak. Facebook yeni butonlarının Türkçe isimlerini ise Muhteşem, Hahaha, İnanılmaz, Üzgün ve Kızgın olarak belirledi.

facebook-reactions-240216-2

Sosyal paylaşım sitesi abonelerinin uzun süredir beklediği “beğenme” butonu ise henüz ortada gözükmüyor. Ancak kızgınlık ve üzüntü ifadelerinin bu butonun yokluğunu telafi edeceğini söylemek yanlış olmayacaktır. İspanya ve İrlanda’da gerçekleştirilen testlerde pozitif geri dönüşler alan yeni beğen butonu seçenekleri, bugün itibarıyla web, Android ve iOS’te Facebook kullanıcılarına ulaştırılıyor.

facebook-reactions-240216-3

Facebook yeni beğen butonu seçenekleri için “Reactions” (Tepkiler) adını kullanıyor. Butonların gelişim süreci Facebook CEO’su Mark Zuckerberg tarafından başlatılmıştı. Haber Kaynağı ekibiyle bir araya gelen Zuckerberg, artık kullanıcıların hislerini yanıstma konusunda “Beğen” gibi basit bir seçeneğin ötesine geçmenin gerektiğini belirtmişti. Facebook Haber Kaynağı ekibinin mühendislik sorumlusu Tom Allison, “Herkes gibi benim de bir şekilde karşılık verdiğim ancak beğenmeyi uygun görmediğim paylaşımlar oluyordu.” sözleriyle yeni butonlara yönelik ihtiyacı ortaya koydu. Yeni reaksiyonları belirlemek için insanların arkadaşlarının paylaşımlarına bıraktıkları tek kelimelik yorumları inceleyen Haber Kaynağı ekibi, yorumlara sıklıkla eklenen çıkartmalardaki hakim duyguyu analiz etmekten de geri kalmadı.

İspanya ve İrlanda’da gerçekleştirilen testler sırasında Facebook’un belirlediği ilk listede olan reaksiyonlardan ikisi listeden çıkarıldı. Sevinci “Yaşasın” şeklinde ifade eden ve kafa karışıklığını sembolize eden reaksiyonlar, kullanıcıların ikinci kez kullanmayı pek tercih etmemesi nedeniyle listeden çıkarıldı. Tom Allison, kullanıcıların “Yaşasın” reaksiyonu yerine “Çok beğenmek” eylemini sembolize eden reaksiyonu daha fazla tercih ettiğini belirtti. Reaksiyonların evrenselliği de, son listenin şekillenmesi konusunda etkili oldu.

Facebook yeni beğen butonu seçenekleri sayesinde kullanıcılarının Haber Kaynağındaki etkileşimlerini artırabilir. Sosyal paylaşım sitelerinde gerçekleştirilen bu tarz belirgin değişikliklerin kullanıcı etkileşimini artırması fazlasıyla doğal bir sonuç olarak nitelenebilir.

İLGİLİ HABERLER