Teknoloji

Facebook nefret suçu ile mücadele çalışmalarını büyütüyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

facebook-020715Facebook nefret suçu ile mücadele konusundaki çalışmalarında dozu biraz daha artırmaya hazırlanıyor. Şirket, bu doğrultuda geçtiğimiz ocak ayında “Online Civil Courage” (Çevrim İçi Medeni Cesaret) adını taşıyan bir girişim başlattı. Pilot aşamasını tamamlayan girişim, aşırı uçlara karşı mücadele eden gruplara reklam bütçesi ve pazarlama konusunda destek olacak. Merkezi Berlin’de bulunan program, ilk etapta Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa’da çalışmalar yürütmüştü.

Yapılan son duyuru, Facebook’un terör örgütleri ve aşırı sağ grupların propagandalarına karşı mücadelesinin en yeni halkası niteliğinde. Facebook, Google ve Twitter gibi şirketler, son dönemde nefret suçuna karşı seslerini yükseltmeleri konusunda kamuoyundan ciddi baskı görmüştü. Şirketler nefret suçu barındıran içeriklerin kaldırılma oranında artış yaşandığına dikkat çekerken, Online Civil Courage girişimi olaya farklı bir açıdan yaklaşıyor. Girişim, nefret suçu barındıran mesajları itibarsızlaştıracak karşı mesajlar vermek üzerine odaklanıyor. Google tarafından finanse edilen bir araştırma, bu tarz kampanyaların çevrim içi ortamda tartışmaları tetikleyerek etkili olduğunu gösteriyor.

The Wall Street Journal’a konuşan Online Civil Courage girişiminin yöneticisi Erin Saltman, ana akım platformlarda başlayan tartışmaların daha küçük platformlara da sirayet ettiğini dile getirdi.

Çevrim içi ortamda artan radikalleşme ve aşırı sağ eğilimler, internet şirketlerini içerik moderasyon programlarını geliştirmek zorunda bırakmıştı. Moderasyon programlarında daha önce kişisel raporlama mekanizmalarının varlığı ön plana çıkıyordu. 2015’in ikinci yarısında Facebook sadece AB sınırları içinde 38 bin içeriği kaldırırken, Twitter’ın geçtiğimiz şubat ayından bu yana terörle ilintili olduğu gerekçesiyle kapattığı hesap sayısı 235 bini buldu.

Facebook nefret suçu ile mücadelede yavaş kaldığı gerekçesiyle eleştirilmişti

Radikal içerikler konusunda küresel ortamda oluşan hassasiyetin birincil nedeni olarak ise IŞİD ön plana çıkıyor. Terör örgütü, sosyal medyayı uzak ülkelerden militan kazanmak için propaganda yapma amacıyla kullanıyor. Almanya ise Facebook’un özellikle aşırı sağ grupların propagandalarıya mücadele konusunda yavaş kaldığı gerekçesiyle eleştirilerde bulunmuştu.

İLGİLİ HABERLER